Nieuwe strijd om Europese tickets dreigt voor Nederland: Ajax-zeges zeer wenselijk

Nederland voelt hete adem van 'coëfficiëntenkoploper': tweede CL-ticket in gevaar?

20 augustus om 14:15
Laatste update: 20 augustus om 14:21

Het perspectief van Nederland op de UEFA-coëfficiëntenlijst van dit seizoen krijgt steeds meer vorm, nu de laatste voorrondes van de Europese toernooien deze week van start gaan. 'We' hebben nog altijd een ruime voorsprong op Portugal, maar onze achtervolger komt steeds wat dichterbij.

De Nederlandse situatie: Go Ahead-tik voelbaar
Nederland mocht dit seizoen een team meer afleveren in Europa dan in de jaren. Dat heeft alles te maken met de eerdere verovering van de zesde plek op de coëfficiëntenlijst. Play-offwinnaar Go Ahead Eagles was de club die daarvan profiteerde, maar het Europese avontuur zat er na twee duels alweer op voor de club uit Deventer, na de duels met SK Brann.

Die uitschakeling was een tik voor het Nederlandse coëfficiënt. Alle punten die de Eredivisie-clubs individueel pakken in Europa, worden voor het landencoëfficiënt dit seizoen namelijk gedeeld door de zes Nederlandse deelnemers, terwijl er in de voorgaande jaren door vijf gedeeld werd. Elke overwinning of gelijkspel levert ons nu dus minder op voor de coëfficiëntenlijst. Aangezien Go Ahead dit seizoen slechts 0.083 punt verzamelde in Europa, kost de deelname van de Eagles Nederland relatief veel punten.


De spelers van Go Ahead balen na de Europese uitschakeling tegen Brann

Daartegenover staat dat al onze andere vijf deelnemers tot en met januari verzekerd zijn van Europees voetbal. PSV en Feyenoord zullen actief zijn in het hoofdtoernooi van de Champions League. FC Twente speelt net als AZ Europa League-voetbal, nadat het strandde in de Champions League-voorronde. Ajax hoopt zich ook voor de Europa League-voorronde te kwalificeren door Jagiellonia Bialystok te verslaan. Lukt dit niet, dan dient de Conference League als vangnet. Ondanks dat de uitschakeling van Go Ahead dus bijzonder zuur is, liggen er nog meer dan genoeg punten in het verschiet voor Nederland.

De concurrentie: vrezen voor 'coëfficiëntenkoploper'
Op dit moment moeten we vooral achterom kijken op de coëfficiëntenlijst. Portugal, de directe concurrent van Nederland voor de zesde plek, is het Europese seizoen namelijk goed gestart. Sterker nog: geen land pakte tot dusver meer coëfficiëntpunten in de huidige voetbaljaargang dan Portugal. Met ruim 4.500 punt heeft Nederland wel nog een aardige voorsprong.

Waar wij kampen met het probleem van het zesde team, is de situatie bij de Zuid-Europeanen volledig tegenovergesteld: Portugal mag dit seizoen voor het eerst in lange tijd 'slechts' vijf teams afleveren in Europa. Daardoor zijn alle overwinningen en gelijkespelen meer punten waard, terwijl het land nu nog al zijn Europese ijzers in het vuur heeft. In de recente jaren kwam het juist erg vaak voor dat het zesde team van Portugal er al vroeg uit vloog.

Vier van de vijf Portugese teams zijn nu verzekerd van deelname aan een Europees hoofdtoernooi: Sporting Portugal en Benfica gaan de Champions League in en FC Porto speelt Europa League-voetbal. SC Braga zit in dezelfde situatie als Ajax: de club moet nog één tweeluik (met Rapid Wien) overleven om de Europa League ook te halen. Lukt dit niet, dan wacht deelname aan de Conference League. Portugal kan daardoor alleen Vitória Guimarães nog kwijtraken in de voorrondes: die club moet nu een tweeluik met het Bosnische Zrinjski Mostar winnen om de Conference League te behalen.

Vorig seizoen mocht Nederland heel even hopen op de vijfde plek op de coëfficiëntenlijst. Frankrijk, het land dat die positie nu bezit, heeft met 3.500 punt nu een vrij ruime marge. Als de Eredivisie-clubs dit seizoen bijzonder goed presteren in Europa, zou een nieuwe aanval op de Fransen wellicht mogelijk kunnen zijn. Het is op dit moment echter nog te vroeg om het daarover te hebben. Eerst zal moeten blijken hoe zwaar de punten zullen wegen die Nederland door Go Ahead inlevert.

Waar speelt Nederland eigenlijk om?
De vijfde, zesde of zevende plek op de coëfficiëntenlijst aan het einde van het seizoen: het is in principe allemaal nog mogelijk voor Nederland. Als we onze zesde positie kwijtraken aan Portugal, betekent het dat Nederland teruggaat naar de ‘oude’ ticketverdeling.


Mocht Nederland onverhoopt de vijfde plek weten te veroveren, dan gaan er maar liefst vier Eredivisie-teams de Champions League in: de nummer één tot en met drie naar het hoofdtoernooi, de nummer vier moet voorrondes spelen. In totaal zou Nederland in dat geval ook zeven teams af mogen leveren in Europa. Buiten al het moois dat dat oplevert, zou het ons ook met een nog grotere coëfficiëntenuitdaging voor in de toekomst opzadelen.

Voor het Nederlandse coëfficiënt is het te hopen dat Ajax over twee wedstrijden als winnaar uit de bus komt tegen Jagiellonia. In het hoofdtoernooi van de Europa League worden namelijk meer wedstrijden gespeeld én meer bonuspunten verdiend dan in de Conference League. Om die reden zou het al helemaal mooi zijn als Braga ten onder gaat tegen Rapid. Europese uitschakeling van Vitória Guimarães tegen Zrinjski zou al helemaal een cadeautje zijn voor ons. Dat zou betekenen dat Portugal in ieder geval voor even een pas op de plaats moet maken in de strijd met Nederland.

De huidige stand van zaken op de coëfficiëntenranglijst
5. Frankrijk 57.950 (2.785) (7/7)
6. NEDERLAND 54.566( 2.666) (4/5) 
7. Portugal 49.916 (3.900) (5/5)