Aad de Mos kritisch op Ajax en Farioli

De Mos roept clubleiding Ajax op tot actie: 'Anders rijdt Farioli op ravijn af'

20 augustus om 07:45

Als het bestuur van Ajax niet snel ingrijpt, rijdt Francesco Farioli 'recht op het ravijn af', aldus Aad de Mos. Laatstgenoemde vindt het onbegrijpelijk dat de trainer van de Amsterdammers zijn elftal telkens zo op de schop gooit, en vermoedt dat hij bepaalde spelers enkel opstelt om ze in de etalage te zetten. 

De Mos is er heilig van overtuigd dat Ajax met spelers als Devyne Rensch, Jordan Henderson, Steven Berghuis, Kenneth Taylor en Steven Bergwijn in de basis had gewonnen bij NAC Breda (2-1 nederlaag). "Natuurlijk, dan wordt het 1-3 of 1-4", vertelt hij aan De Telegraaf. Ondanks dat vindt hij dat Farioli tijd verdient. "Hij heeft door het tijdperk Hamstra, Huntelaar en Mislintat zeer matige spelers in handen gekregen en is zo blij dat hij trainer van Ajax mocht worden, dat hij in het clubbelang wil meedenken met Alex Kroes."

Laatstgenoemde is druk bezig spelers te slijten. De Mos denkt dat Kroes er om die reden belang bij heeft dat sommiggen in de etalage worden gezet. "Ik kan écht geen andere reden bedenken om Carlos Forbs, Chuba Akpom, Sivert Mannsverk en Anton Gaaei te laten spelen. Omdat ze door hun salaris en aankoopsom dure krachten zijn, hoopt Ajax dat ze op de radar komen van andere clubs." Daar neemt Farioli in zijn ogen een groot risico mee. "Ik denk dat hij gezien het programma van Ajax heeft gedacht er in de competitie – in elk geval tot Feyenoord-Ajax op 1 september – wel zonder puntenverlies doorheen te rollen en Europees telkens te kunnen doorbekeren."

Die gedachte is simpelweg onverantwoord, vervolgt De Mos, die vindt dat er van bovenaf snel ingegrepen moet worden. "Als Real Madrid in de eerste competitiewedstrijd gelijkspeelt bij Real Mallorca, dan is dat een mentale kwestie. NAC-Ajax was een kwaliteitszaak. Ajax heeft – een uitzondering daargelaten – gewoon heel middelmatige spelers. Dan kun je het jezelf niet permitteren om ook nog eens de tweede garnituur op te stellen. Tegen Vojvodina, Panathinaikos en Heerenveen heeft hij veel geluk gehad. En tegen NAC ging het mis. Als er niemand uit de clubleiding – en dat kunnen wat mij betreft ook adviseur Louis van Gaal of commissaris Danny Blind zijn – ingrijpt, dan rijdt hij recht op het ravijn af."