'Triest gevoel' bij Jans voor eerste wedstrijd FC Utrecht

Valse start voor FC Utrecht, nog vóór eerste wedstrijd: 'Triest gevoel van'

11 augustus om 07:58

FC Utrecht begint zondag om 14.30 uur in een lege Galgenwaard aan het nieuwe Eredivisie-seizoen. Ron Jans heeft een slecht gevoel bij de maatregel, die geldt voor het thuisduel met PEC Zwolle.

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma besloot na de ongereldheden rondom de verloren play-off-finale tegen Go Ahead Eagles het stadion voor één wedstrijd te sluiten voor publiek, tot afgrijzen van Jans. "Elke keer als ik daaraan denk, krijg ik een triest gevoel", vertelt de trainer aan De Telegraaf.

"We hebben vrijdag ook in de Galgenwaard getraind om de jongens het legestadion-gevoel te geven", vervolgt Jans. "Het is terug naar de corona-tijd. Je zag toen dat de resultaten van uitspelende ploegen veel beter waren, omdat het publiek als twaalfde man niet de thuisploeg kon aanmoedigen of de scheidsrechter beïnvloeden. Thuisploegen kregen ook ineens minder strafschoppen."

Jans vindt de straf niet helemaal terecht, al erkent hij dat relschoppers aangepakt moeten worden. "Het ergste wat er is gebeurd, was na de wedstrijd buiten het stadion. Ik keur dat natuurlijk absoluut af. Maar je moet wel degenen straffen die het gedaan hebben en niet degenen die het niet gedaan hebben en die juist zich positief gedragen."

"Ik had ook even hetzelfde als Frans van Seumeren", wijst hij naar de grootaandeelhouder. "Dat je een gevoel hebt van: hier wil ik niet meer bij zijn. Maar bij de maatregel heb ik ook een slecht gevoel. Pak nu degenen aan die het doen. Ik begrijp dat dat lastig is, maar waarom dan iedereen straffen?"