Arbiter Nagtegaal legt rode kaart voor Mahmutovic uit

Arbiter geeft tekst en uitleg bij rode kaart NAC: 'Als hij dat deed, had ik geel gegeven'

10 augustus om 10:55
Laatste update: 10 augustus om 11:18

De rode kaart die Enes Mahmutovic van NAC al vroeg kreeg in de wedstrijd tegen FC Groningen, zorgde voor een horrorstart in de Eredivisie voor de Bredanaren. Scheidsrechter Marc Nagtegaal geeft bij ESPN tekst en uitleg over die beslissing.

"Wat we hier zien is een steekbal van een Groningen-aanvaller. Op het moment dat de mede-aanvaller de bal wil controleren, wordt hij eigenlijk weggetrokken waardoor hij uit balans raakt", schetst Nagtegaal de situatie. "Voor mij een penalty en een directe scoringskans die ontnomen wordt. We hebben gezegd dat het bij een voetbalactie geel wordt, maar duwen of vasthouden blijft een rode kaart."

Nagtegaal legt ook uit waarom hij rood gaf en vertelt wat Mahmutovic beter had kunnen doen. "Als hij een tackle had ingezet en hij had de bal niet geraakt, dan had ik geel gegeven. Als het een voetbalactie was geweest, dan was het een gele kaart. Vasthouden en duwen blijft rood, hoe licht het ook is."

Voordat Mahmutovic de overtreding maakte, kreeg Thom van Bergen van Groningen de bal nog op zijn hand. Daar floot Nagtegaal niet voor. "Een handsbal moet een opzettelijke handsbal zijn. Daarbij kijken we naar de natuurlijke houding van een speler. In dit geval krijgt de speler van Groningen een bal en maakt hij zich breed om de verdediger af te houden. Voor ons was het geen heel opzettelijke handsbal, dus dat is geen reden om af te fluiten."