Berghuis over Ajax na zege bij Panathinaikos

Matchwinner Berghuis wijst speerpunten Ajax aan: 'Dat moeten we leren begrijpen'

8 augustus om 22:22

Matchwinner Steven Berghuis is tevreden over het resultaat dat Ajax donderdagavond heeft geboek in Athene, maar niet over het veldspel. Vooral in de tweede helft kwamen de Amsterdammers nauwelijks meer aan voetballen toe, zo luidt de analyse van de enige doelpuntenmaker in Griekenland. 

Ajax speelde een verdienstelijke eerste helft, en kwam via Berghuis ook tot een uitstekende 0-1. In de tweede helft werd het beduidend minder. "Daarin hebben we het moeilijk, en komen we niet echt meer aan voetballen toe", vertelt de linkspoot kort na afloop voor de camera van Ziggo Sport. "We verliezen te snel de bal. Als je het in een uitwedstrijd gewoon bij voetballen houdt, dan krijgt het publiek en de tegenstander geen energie. Dan speel je het makkelijker uit."

"Je zag het al aan het einde van de eerste helft", vervolgt Berghuis, die voor het eerst in ongeveer een halfjaar tijd weer in de basis van Ajax stond. "Daarin zie je gewoon dat we nog stappen moeten maken. We zijn jong en we moeten leren begrijpen hoe je zo'n wedstrijd uitspeelt."

Berghuis geeft de voorkeur aan een plek op het middenveld, maar opereerde in Athene als rechtsbuiten. "Dat kan ook zeker, als er maar genoeg beweging en dynamiek is, en snelle kantwisselingen. Dan kom je in posities waarin het moet gebeuren, en heb je verschillende opties."

Volgende week speelt Ajax de return in de eigen Johan Cruijff ArenA. Voordat de Grieken afreizen naar Amsterdam, speelt Ajax eerst tegen sc Heerenveen in de eerste speelronde van het nieuwe Eredivisie-seizoen.