Spelersrapport Ajax na Europa League-zege op Panathinaikos

Ajax op rapport: twee grote uitblinkers, één onvoldoende, pluim voor Farioli

8 augustus om 21:59

Ajax is het tweeluik tegen Panathinaikos in de derde voorronde van de Europa League begonnen met een overwinning (0-1). VoetbalPrimeur geeft rapportcijfers aan dertien Ajacieden en trainer Francesco Farioli.

Remko Pasveer - 8: in de openingsfase moest hij meermaals de Amsterdamse meubelen redden, terwijl het ook in tweede helft niet bepaald rustig was voor zijn doel. Maar Pasveer toonde zijn kwaliteiten en bleef kaarsrecht overeind.

Devyne Rensch - 6,5: met een goede actie en dito combinatiespel was Rensch goud waard in de aanloop naar de enige Ajax-goal. Zo'n meevaller kon hij goed gebruiken, na twee moeizame optredens tegen FK Vojvodina.

Josip Sutalo - 6: het is duidelijk dat Sutalo de opdracht heeft gekregen om meer initiatief te nemen. Dat gaat hem redelijk af, maar de Kroaat is en blijft niet allerbeste voetballer in de Ajax-selectie. En dus ging er regelmatig wat fout.

Youri Baas - 8: dé openbaring van Ajax' eerste weken van het seizoen is Baas, die in Griekenland zijn naam eer aan deed. Hij was bepalend en deed met zijn balvaardigheid soms zelfs denken aan Daley Blind.

Jorrel Hato - 6: het optreden van Hato was wisselvallig. Naarmate de wedstrijd vorderde, kregen slechte keuzes steeds meer de overhand, al verdient de Ajax-tiener zeker geen onvoldoende.

Jordan Henderson - 6: langzamerhand maakt Henderson er een hobby van om zijn teamgenoten de huid vol te schelden. Maar het dient allemaal een doel. Met de routinier op het veld oogt Ajax stabieler.

Kenneth Taylor - 6: na zijn ondermaatse optreden tegen Vojvodina had Taylor wat te bewijzen. De middenvelder deed geen gekke dingen en kan terugkijken op een degelijke wedstrijd.

Kian Fitz-Jim - 6: veel gaat in hetzelfde tempo bij Fitz-Jim, die op basis van zijn spel aan de bal wel een dikke voldoende verdient. Ook gaf hij een assist. Maar in de duels is het nog wat te licht, te apathisch.

Steven Berghuis - 7: met afstand de gevaarlijkste Ajax-aanvaller in Athene. Berghuis brak na 27 minuten de ban met een vlammend schot, na een goede combinatie. Hij is klaar om Ajax de komende tijd bij de hand te nemen.

Chuba Akpom - 5: de eerste kans van de wedstrijd was voor Akpom, die wat actiever was dan in het Vojvodina-tweeluik. Daar bleef het echter bij. Zijn veelzeggende moyenne tot nu toe: nul goals en nul assists, inclusief de voorbereiding.

Carlos Forbs - 5,5: zijn start was goed, maar daarna liet Forbs nog maar weinig zien. Hij is waarschijnlijk net zo snel als Femke Bol, maar aan de bal houdt het allemaal niet over.

Invallers
Mika Godts - 6: viel na 56 minuten in voor Forbs en was even bedrijvig als ongelukkig in zijn acties. Goede intenties genoeg, nu is het voor de Belg zaak om vaker de juiste keuze te maken.

Anton Gaaei - 6: viel na 56 minuten in voor Berghuis, in eerste instantie als rechtsbuiten. Dat ging hem redelijk af. Even later haalde hij hetzelfde niveau op zijn vertrouwde positie als rechtsback.

Bertrand Traoré - x: viel na 67 minuten in voor Akpom en speelde te kort voor een beoordeling.
Branco van den Boomen - x: viel na 67 minuten in voor Fitz-Jim en speelde te kort voor een beoordeling.
Brian Brobbey - x: viel na 82 minuten in voor Taylor en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Francesco Farioli - 7: hoezeer een trainer het verschil kan maken, blijkt tot nu toe bij Ajax. Door het spelplan van Farioli zijn de Amsterdammers een stuk stabieler. Het vertrouwen groeit en de stijgende lijn is zichtbaar.