Ajax verslaat Panathinaikos

Berghuis bezorgt Ajax zege in Athene: Amsterdammers kunnen klus klaren in ArenA

8 augustus om 21:57

Ajax heeft deel één van het tweeluik met Panathinaikos gewonnen. De Amsterdammers beloonden een aardige eerste helft met een uitstekende goal, maar zakten in de tweede helft steeds verder terug. Wel lukte het de manschappen van trainer Fransesco Farioli om het doel schoon te houden: 0-1.

Bij Ajax verscheen Steven Berghuis aan de aftrap. Het was voor de middenvelder annex aanvaller zijn eerste basisplaats in ongeveer een halfjaar tijd. Brian Brobbey, die wel deel uitmaakte van de selectie, begon op de bank.

In de openingsfase dook Ajax twee keer gevaarlijk op in het strafschopgebied van de Grieken, die na getreuzel van Josip Sutalo in de 20e minuut ook een eerste speldenprikje uitdeelden. Na een minuut of 25 kwam Ajax wat beter in het spel. Dat resulteerde na 28 minuten spelen in de 0-1 van de Amsterdammers. Berghuis kreeg de bal na een fraaie aanval van Kian Fitz-Jim, en schoot hard raak.

Het lukte Ajax daarna niet om door te drukken. Sterker nog, het werd in de slotfase van de eerste helft terug gedrukt door Panathinaikos, zelfs nog de kruising raakte. Niet lang na de theepauze dachten de Grieken wel te kunnen juichen. Daniel Mancini scoorde, maar deed dat, zo bleek later uit de herhaling, in buitenspelpositie. In die fase na rust had Ajax het lastig. Anton Gaaei werd nog wel gevaarlijk, maar Farioli en co. zakten steeds verder terug.

Op een grote kans in de 78e minuut na, waarbij Remko Pasveer knap redding bracht, lukte het de bezoekers wel om overeind te blijven. Dat betekent dat Ajax zichzelf een uitstekende uitgangspositie heeft verschaft voor volgende week donderdag. Dan is de return van de derde voorronde van de Europa League