Wedstrijdverslag Ajax - FK Vojvodina

Tegenvallend Ajax komt goed weg tegen Vojvodina door late treffer Van den Boomen

25 juli om 22:23

Ajax is er door een late treffer van Branco van den Boomen in geslaagd om in de eigen Johan Cruijff Arena te winnen van FK Vojvodina. De Amsterdammers speelden een goede eerste helft en kregen veel grote kansen, maar in de tweede helft zakte de ploeg van Francesco Farioli volledig weg. De Servische ploeg verzuimde tot tweemaal toe zelfs te scoren, waarna Van den Boomen als invaller redding bracht.

Farioli verraste door met spelers als Kian Fitz-Jim, Youri Baas, Christian Rasmussen en Remko Pasveer in de basis te beginnen. Vooral de ‘voorlopige’ keuze voor laatstgenoemde leek niet goed uit te pakken. Ajax begon zwak aan de wedstrijd en de sluitpost leverde tot tweemaal toe een bal door het midden in bij Vojvodina.

Na een weifelend begin kwam Ajax er steeds beter in. In de 21e minuut leidde dat tot een eerste kans voor Carlos Forbs. De Portugees kon vanaf de rand van de zestien uithalen, maar de doelman van Vojvodina bracht redding. Die kans bleek een startschot voor nog veel meer mogelijkheden voor de Amsterdammers. In de 26e minuut kreeg Jorrel Hato een kopkans, daarna was het de beurt aan Rasmussen met een schot van afstand en twee minuten later schoot Kenneth Taylor op de kruising. De 38e minuut was het toppunt. Taylor, Forbs én Chuba Akpom kregen een reuzekans, maar de Amsterdammers gingen uiteindelijk met de brilstand de rust in.

In de tweede helft wist Ajax de goede vorm niet vast te houden. Hato liep na een onnodig opstootje tegen een gele kaart aan en even later kreeg ook Taylor een gele prent. Farioli zag zijn ploeg minder voor de dag komen en greep in door Mika Godts en Steven Berghuis in te brengen voor Rasmussen en Fitz-Jim, maar daarna ging het niet veel beter. Sterker nog, na kansjes voor Forbs en Taylor kreeg Vojvodina via Mihailo Ivanovic en de ingevallen Aleksa Vukanovic twee enorme kansen. Eenmaal bracht Pasveer op onorthodoxe wijze redding, de andere keer redde de paal de Amsterdammers.

Na die kansen probeerde Farioli nogmaals het tij te keren met het inbrengen van Branco van den Boomen en Julian Rijkhoff voor Taylor en Akpom, maar ook zij maakten het verschil niet. De Amsterdammers kwamen amper tot grote kansen in de slotfase, maar in de 85e minuut was het dan toch raak. Na een goede voorzet van invaller Godts kopte de andere invaller Van den Boomen raak: 1-0.

Daarna kwamen beide ploegen niet meer tot grote kansen. Ajax reist zodoende met één doelpunt voorsprong af richting Servië volgende week. Aan een gelijkspel of overwinning hebben de Amsterdammers genoeg voor plaatsing voor de derde voorronde van de Europa League, waar Panathinaikos of Botev Plovdiv wacht. De Grieken wonnen donderdagavond in eigen huis met 2-1.