Ájax overtuigde Mokio  met sportieve plaatje

Kroes overtuigt Ajax-aanwinst met sportieve plaatje: 'Hij kon veel meer verdienen'

25 juli om 18:13

Ajax-aanwinst Jorthy Mokio had bij andere clubs veel meer geld kunnen verdienen. Dat heeft Alex Kroes, technisch directeur van de Amsterdamse club, verteld in een interview op de clubkanalen. Het was het sportieve plaatje dat de talentvolle Belgische verdediger uiteindelijk overtuigde. 

Ajax pikte Mokio ongeveer een maand terug op bij KAA Gent. De zestienjarige verdediger had keuze zat. "Hij is een jongen die veel meer geld kon verdienen in andere landen, maar hij kiest voor het sportieve plan dat wij hem schetsen. Het imago als een van de beste opleidingsclubs ter wereld, helpt daar wel bij."

Met Mokio strikte Ajax een talent dat aanvankelijk de jeugdopleiding in zal stromen. Diezelfde jeugdopleiding kende de nodige problemen toen Kroes arriveerde. "Toen ik begon als technisch directeur, had ik het gevoel dat we een achterstand hadden. Vooral op spelersgebied: jeugdspelers die nog niet bijgetekend hadden, waar veel onvrede was. Veel jeugdspelers die weg wilden. Ik heb het gevoel dat dat is omgeslagen. Veel mensen hebben het idee: het oude Ajax komt weer terug, maar wel in een nieuw jasje. Dus we hopen dat de grootste talenten toch bij Ajax willen blijven."

Marijn Beuker, director of football van Ajax, vindt het belangrijk dat de omstandigheden voor jeugdspelers nagenoeg perfect zijn. "We moeten er in ieder geval voor zorgen dat er geen inhoudelijke reden is voor spelers om weg te gaan. Je moet zo goed zijn dat ze niet om je heen kunnen. Ajax moet weer het beste programma van allemaal hebben."