Kroes bepaalt harde doelstelling voor Ajax

Kroes glashelder over doelstelling van Ajax: "Dan heb ik gefaald"

25 juli om 10:23

Alex Kroes is glashelder over de doelstelling van Ajax dit seizoen. De technisch directeur verwacht dat de Amsterdammers minimaal derde worden in de Eredivisie. Anders heeft hij naar eigen zeggen 'gefaald'.

Ajax is druk doende om orde op zaken te stellen na twee bijzonder teleurstellende jaren. Kroes erkent dat de club financieel een pas op de plaats moet maken door het mislopen van de Champions League. "Het is heel simpel: we moeten zo snel mogelijk naar de Champions League toe. Punt", zegt hij tegen Ajax TV.

"Moeten is een heel groot woord", herhaalt Kroes desgevraagd. "Wij willen het absoluut. Persoonlijk vind ik ook dat wij minimaal derde moeten worden. Dat is echt het minimale voor Ajax. Alleen ligt mijn ambitie veel hoger dan derde worden. PSV en Feyenoord hebben dit jaar een vergelijkbare begroting als Ajax. Alleen hun uitgangspositie is prettiger. Wij moeten eerst tien spelers verkopen om er zes binnen te halen. En als we er maar zes verkopen, kunnen we er maar twee halen..."

"Maar financieel hebben wij nog steeds meer uit te geven dan FC Twente, AZ en alle clubs daaronder", stelt de directeur. "In alle redelijkheid: als wij geen derde worden, dan heb ik gefaald. Of wij. Laat daar geen misverstand over bestaan. Die verantwoordelijkheid durf ik te pakken."

Kroes hoopt stiekem snel de aansluiting te vinden met PSV en Feyenoord. "Wij willen iets unieks doen. Wij willen de lijn doorbreken, we willen echt weer omhoog. Gaan we snel genoeg omhoog voor plek één of twee? Nou ja, we doen er alles aan", aldus Kroes, die enthousiast is over de wederopstanding van Ajax. "Zo is dat."

Marijn Beuker zet een grotere stip aan de horizon. "Ik heb op een whiteboard in mijn kamer staan: Champions League winning club. Dat is meer een gedachte. Als alles wat wij doen de kans vergroot om daar te komen, dan is dat de juiste gedachte."