Beuker: Ajax wil geen 'zoo tigers' maar jungletijgers

Kroes en Beuker: 'Oude Ajax komt terug, we willen beste programma ter wereld'

25 juli om 09:55
Laatste update: 25 juli om 11:25

Alex Kroes en Marijn Beuker zien dat Ajax na een moeizame start weer op de goede weg is. De respectievelijk technisch directeur en directeur voetbal vertellen onder meer over de stappen die ze zetten in de Amsterdamse jeugdopleiding.

"Er is een heel positieve vibe gaande. We voelen dat we meer en meer in control komen", oordeelt Kroes in een groot interview met Ajax TV. "We zijn een bepaalde richting ingegaan en daar zitten we echt samen in. Hij (Beuker, red.) wat meer theoretisch, ik wat meer pragmatisch. Het is hard werken met een glimlach." 

"Toen ik begon als td had ik het gevoel dat we echt wel achterstanden hadden", oordeelt Kroes. "Op spelersvlak, jeugdspelers die nog niet bijgetekend hadden, er was heel wat onvrede, mensen die weg wilden. Ik heb het idee dat we dat nu echt wel aan het ombuigen zijn. Dat er een vibe is dat het oude Ajax terugkomt. Weliswaar in een nieuw jasje, met een onderbouwing."

"Ik heb het idee dat we in ieder geval goed kunnen vertellen wat we gaan doen. Nu moeten we het bewijzen, maar ik heb het gevoel dat het vertrouwen bestaat dat we het met elkaar gaan flikken. Dat vertrouwen betekent ook dat de grootste talenten toch bij Ajax willen blijven, omdat ze er vertrouwen in hebben dat we toch de goede kant opgaan", gaat Kroes verder.

Beuker valt hem bij wat betreft de jeugdopleiding. "Volgens mij vinden we allemaal dat Ajax weer het beste programma in de wereld moet hebben. Dat heeft dan een ontzettende aantrekkingskracht op spelers. Daar horen ook kleine details bij, zoals verschillende ondergronden en trainen op blote voeten. Een georganiseerde chaos. Een mooi klein voorbeeld: je kunt mensen opleiden tot 'zoo tigers' of tot 'jungletijgers'. Wij kiezen echt voor dat laatste."

"Wat je niet wil is dat je spelers heel veilig opleidt. Dat je alle hobbels wegneemt", aldus Beuker, die maar aangeeft dat niet alles perfect hoeft te zijn. "Je wil juist hobbels geven, in chaos en onvoorspelbaarheid trainen."