Kroes legt financiële situatie van Ajax uit

Kroes legt met rekensom financiële situatie Ajax uit: 'We móéten spelers verkopen'

25 juli om 10:15
Laatste update: 25 juli om 11:25

Ajax-directeur Alex Kroes heeft een duidelijk beeld geschetst van de financiële situatie bij de Amsterdamse club. Volgens hem is de markt nog niet los en moet de club eerst spelers verkopen voordat er een beetje geïnvesteerd kan worden.

Kroes legt de situatie rond herinvesteren uit met een simpele rekensom. "Als wij pak 'm beet voor honderd miljoen verkopen, kunnen we voor ongeveer veertig miljoen herinvesteren. Als je kijkt naar het salarishuis moeten we ongeveer 35 procent terug in salaris. Het is puzzelen, want we hebben financiële en sportieve targets en doelstellingen meegekregen. Uiteindelijk moeten die samengaan. We hebben wat we hebben en dat moeten we zo goed mogelijk gebruiken."

Voor Kroes is het ook belangrijk om naar de lange termijn te kijken wat betreft een goede Ajax-selectie. "Voor de lange termijn van Ajax, is het een must om spelers te verkopen. Maar dat is passen en meten." De Amsterdammers mikken daardoor vooralsnog op buitenkansjes als het gaat om inkomende transfers. "Het is aan ons om een ondergewaardeerde speler qua transferwaarde te vinden en die de kans en ruimte geven om te ontwikkelen. Maar dat geldt ook voor onze jeugdspelers."

Kroes geeft aan dat ook de sportieve prestaties van Ajax kunnen helpen bij het gezonder maken van de club. Zo is het halen van de Champions League in de komende jaren echt een must. "Als je twee jaar op rij geen Champions League haalt en je salarishuis is niet flexibel ingericht, dan is het derde jaar heel uitdagend. Maar er zullen zeker spelers moeten vertrekken."

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal voor al het laatste transfernieuws!