Opvallende transformatie bij Ajax voor Youri Baas

Opvallende transformatie bij Ajax: 'Farioli zei: je kunt ook centraal staan'

22 juli om 07:52

De komst van Francesco Farioli heeft een schokeffect teweeg gebracht bij Ajax, maar voor Youri Baas is het helemáál wennen. De linksback wordt in de voorbereiding ingezet als centrale verdediger. In de slotfase van het oefenduel met Al Wasl (1-0) droeg hij zelfs de aanvoerdersband.

"Dat was de eerste keer bij Ajax 1", vertelt de 21-jarige linkspoot aan Voetbal International. Ajax verhuurde Baas vorig seizoen aan NEC en speelt nu in Amsterdam op een voor hem nieuwe positie. Zijn hele leven was hij linksback, maar Farioli gebruikt hem in het centrum van de defensie.

"Op de eerste dag dat ik hier terug was, heb ik met de trainer gezeten", legt Baas uit. "We hebben natuurlijk heel veel linksbacks (Jorrel Hato, Owen Wijndal, Borna Sosa en de geblesseerde Gaston Avila, red.) in onze selectie, dus de trainer zei: Het is ook een optie om met jou centraal te spelen. Sindsdien heb ik daar heel veel getraind en gespeeld."

Op zijn nieuwe positie krijgt Baas meer de bal en dat ligt hem naar eigen zeggen wel. Wat zijn perspectief is richting de seizoenstart, vindt hij lastig in te schatten. Ahmetcan Kaplan is terug van vakantie, terwijl de achttienjarige Dies Janse veel complimenten krijgt van Farioli. Ook op de linksbackpositie zijn er veel opties.

"Ik ben gewoon nu hier en ik heb het gevoel dat ik beter word, dat is het belangrijkste. Dan zien we later wel verder hoe het gaat lopen", reageert Baas nuchter. "Ajax heeft vorig seizoen al gecommuniceerd naar NEC dat ze me graag terug wilden hebben en volgens mij is dat nog niet veranderd. Hoeveel kans ik maak op speeltijd, weet ik echt niet."