Turkije neemt afscheid van EK: 'Eindeloze dank, een prachtig gevecht'

Turkse media pissig na Oranje-zege en actie Simons: 'Schandalige beslissing'

7 juli om 06:05
Laatste update: 7 juli om 06:56

Turkije neemt met opgeheven hoofd afscheid van het EK. In de kwartfinales was het Nederlands elftal in Berlijn met 2-1 te sterk. Dit schrijven de Turkse media na de bloedstollende wedstrijd in de knock-outfase, waarin Xavi Simons volgens meerdere media rood had moeten krijgen.

'Bedankt Turkije, bedankt onze kinderen', schrijft Haber Turk. In de eerste helft kwam Turkije op voorsprong met een kopgoal. Oranje repareerde in het tweede bedrijf de schade via Stefan de Vrij en een eigen doelpunt. 'Eindeloze dank voor de opwinding en de strijd die je ons hebt gegeven', klinkt het lovend voor de nationale ploeg van Turkije.

Milliyet heeft woorden van dezelfde strekking over voor de prestaties van Turkije. 'Bedankt Turkije!', luidt de kop. 'In een adembenemende wedstrijd kwamen we op voorsprong via Samet Akaydin. Hoewel we getuige waren van een prachtig gevecht, konden we de voorsprong niet vasthouden. Met opgeheven hoofd kunnen onze kinderen de handdoek in de ring gooien.'

'Turkije is trots op je!', kopt Fanatik. 'Al onze sterren, of ze nou in Turkije of elders in Europa zijn opgegroeid, vochten voor de halve maan en de ster. We hebben in de kwartfinales afscheid moeten nemen van een gigantisch mooi toernooi.'

Hurriyet baalt van de uitschakeling. 'In de laatste minuten kregen we de nodige kansen om te scoren, maar we konden het net niet vinden. Met dit resultaat neemt ons nationale team afscheid van het EK. Bedankt, Turkije.'

'Simons had rood moeten krijgen'

Om een duel tussen Xavi Simons en Mert Müldür in de dertigste minuut is in Turkije nog wel veel te doen. De enkel van de Turk kreeg bezoek van Nederlandse noppen. 'Een schandalige beslissing', schrijft Fotomaç, dat van mening is dat rood op zijn plek was geweest voor Simons. 'Onze spelers konden niet winnen van deze scheidsrechter (Clement Turpin, red.).'