Ook Nederland ondertekent verklaring tegen Super League

Nederland voegt zich bij andere EU-landen in strijd tegen Super League

8 februari om 21:21
Laatste update: 8 februari om 21:32

De sportministers van vrijwel alle EU-landen, waaronder de Nederlandse minister Conny Helder, hebben zich per brief tegen de Super League gekeerd. Enkel in Spanje is de brief niet ondertekend, zo meldt de NOS.

In de brief wordt aangegeven dat men de huidige kenmerken van het Europees sportmodel in stand wil houden. Onder die kenmerken worden niet alleen de piramidestructuur en het systeem van promotie en degradatie verstaan, maar ook solidariteit en de rol van sport met betrekking tot de nationale identiteit. Ook wordt er waarde gehecht aan 'de economische dimensie van sport en de educatieve en sociale functies ervan', en streeft men ernaar dit in balans te houden.

De brief, die als verklaring fungeert, is een initiatief vanuit Frankrijk en is een reactie op het oordeel dat het Hof van Justitie reeds velde. In december werd immers geoordeeld dat een verbod op een eventuele Super League niet in lijn is met de wet. Meerdere clubs hebben zich inmiddels tegen het concept van de Super League gekeerd, waaronder de KNVB.