Voorlopig geen degradatieregeling met prof- en amateurclubs

KNVB voert al jaren discussies over grote verandering: 'Gewoon een brug te ver'

7 februari om 11:41

Voorlopig komt er geen promotie-degradatieregeling tussen prof- en amateurclubs in Nederland. De KNVB heeft alle risico's in kaart gebracht en daaruit is gebleken dat het op dit moment niet mogelijk is om dit te realiseren.

"Sportief gezien wil de KNVB dat er promotie en degradatie komt tussen de profs en de amateurs", begint Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, in gesprek met Voetbal International. "We hebben alle risico’s in kaart gebracht. In economisch opzicht, wat speeldagen betreft, veiligheid en accommodatie. Het is gewoon een brug te ver. Twee jaar geleden hebben we besloten dat we deze discussie voor minimaal vijf jaar dichtzetten. En dat zou ook nog weleens tien jaar kunnen worden. Voorlopig zal er op dit vlak dus niks veranderen."

Van der Zee wil met de KNVB uitkijken om niet ineens dingen door te drukken, omdat er een paar amateurclubs voorstander zijn van een promotieregeling. Dat zou ten koste gaan van een paar clubs in de KKD, die je misschien nooit meer terugziet in het profvoetbal. "Het economische belang van die clubs is voor de KNVB ook heel belangrijk", zo legt hij uit.

Van der Zee is wel blij met het niveau van het amateurvoetbal in Nederland. Zodoende is hij ook niet verrast door de goede prestaties van amateurclubs in het bekertoernooi. "Spakenburg valt natuurlijk op met een halve finale, maar ook De Treffers en HHC Hardenberg hebben zich laten zien. De kwaliteit van dit soort teams is alleen maar aan het toenemen. We noemen het amateurvoetbal, maar goed beschouwd is het al semiprofessioneel", vertelt Van der Zee.