Deze spelers zijn transfervrij en kunnen nog een move maken

FC Transfervrij: deze spelers kunnen nog een move maken

2 februari om 12:15
Laatste update: 2 februari om 13:31

De winterse transferperiode is voorbij, maar dat betekent niet dat er geen spelers meer aangetrokken kunnen worden. VoetbalPrimeur doet een greep uit de groep transfervrije spelers die ook ná de deadline nog een move kunnen maken. Zit er een interessante speler voor jouw club bij? 

Keepers: Robbin Ruiter (36) en Xavier Mous (28)

Nadat het contract van Ruiter bij Cambuur medio 2023 niet werd verlengd, vond de doelman tijdelijk onderdak bij Nordsjaelland. Dat avontuur liep op niets uit: zonder een officiële wedstrijd te spelen eindigde zijn Deense avontuur begin januari. Ruiter is op leeftijd, maar beschikt daarom wel over ervaring. Die deed hij op bij onder meer FC Utrecht, Sunderland en PSV. 

Xavier Mous is nog 'jong' voor een keeper en is daarom wellicht een interessante optie voor het rechterrijtje van de Eredivisie of de Keuken Kampioen Divisie. De oud-doelman van onder meer Jong Ajax, Cambuur en PEC Zwolle zit zonder club nadat Heerenveen hem vorige zomer liet gaan. Daar was hij de stand-in van WK-ganger Andries Noppert, die herstelde van een blessure. 

Verdedigers: Joost van Aken (29), Edgar Ié (29) en Dave Bulthuis (33)

De laatste wedstrijd van Van Aken dateert al bijna van een jaar geleden. De centrale verdediger liep in maart 2023 een ernstige knieblessure op en zag zijn contract bij Heerenveen niet verlengd worden. Het is de vraag hoe het met zijn fitheid gesteld is, maar met meer dan 100 Eredivisieduels op zijn naam kan de voormalig jeugdinternational een interessante optie zijn. 

Een andere verdediger zonder club is Edgar Ié, die in het seizoen 2019/2020 door Feyenoord gehuurd werd. Na negentien duels in Rotterdam keerde hij terug bij het Turkse Trabzonspor. Daar werd zijn contract in 2022 niet verlengd. Na een halfjaar bij Basaksehir zit Ié ook nu weer zonder club. 

Ook Dave Bulthuis zit op dit moment thuis. Na drie jaar bij FC Utrecht vertrok de verdediger naar 1. FC Nürnberg. Via FK Qabala en Heerenveen kwam hij in Zuid-Korea terecht. Daar speelde hij voor Ulsan Hyundai en Suwon Bluewings. Bij laatstgenoemde club liep hij in januari uit zijn contract. 

Middenvelders: Jean-Paul Boëtius (29) en Abdenasser El Khayati (34)

Hij trainde een tijdje mee bij Sparta, maar Boëtius kwam er met de Rotterdammers niet uit. Bij Feyenoord brak hij in het seizoen 2012/2013 door. Na avonturen bij Basel, Genk Mainz en Hertha zoekt de aanvallende middenvelder annex vleugelaanvaller naar een nieuwe uitdaging. 

El Khayati komt op leeftijd, maar is op zoek naar een uitdaging 'dichter bij huis' nadat hij zijn contract in India liet ontbinden. Ziet een van zijn oude clubs als ADO Den Haag of Willem II misschien iets in de terugkeer van de smaakmaker? 

Aanvallers: Ryan Babel (37), Anwar El Ghazi (28), Jurgen Locadia (30) en Amin Younes (30)

Het lijkt er sterk op dat Babel zijn voetbalschoenen aan de wilgen hangt, al is de 69-voudig international nog niet officieel gestopt. Sinds september van vorig jaar zit hij zonder club, nadat zijn avontuur bij het Turkse Eyüpspor tot een eind kwam. Kan de oud-speler van onder meer Ajax, Liverpool en Besiktas nog een ronde mee, of focust hij zich op zijn zakenimperium?

El Ghazi zag zijn contract bij Mainz verscheurd worden na een aantal berichten op zijn sociale media over de oorlog in Gaza. De buitenspeler had zichzelf aangeboden bij Ajax, maar die besloten niet met de aanvaller in zee te gaan. Het is sowieso nog maar de vraag of El Ghazi dit seizoen nog speelminuten mag maken, omdat hij aan het begin van het seizoen ook nog een duel voor PSV speelde. Twee clubs is volgens de FIFA-regels het maximum per seizoen. 

Locadia stond deze transferwindow in de belangstelling van Vitesse, dat uiteindelijk met Mexx Meerdink de gewenste aanvallende versterking in huis haalde. Toch is het onwaarschijnlijk dat Locadia lang zonder club blijft. De oud-speler van onder meer PSV, Brighton & Hove Albion en Hoffenheim kan zeker in de Eredivisie nog een aantal jaar mee. Bronnen lieten aan VoetbalPrimeur weten dat Vitesse één van de kandidaten was om Locadia terug te halen naar Nederland. Na meerdere gesprekken lijkt een samenwerking tussen deze twee partijen voorlopig 'on hold'.

Een andere oude bekende van de Eredivisie is Younes. Net als Ajax-aanwinst Jordan Henderson liet de buitenspeler zijn contract ontbinden bij Al-Ettifaq. Dat deed hij al in de zomer van 2023. Sindsdien zit Younes zonder club. Zijn laatste periode in de Eredivisie eindigde met een rel. Hij botste toen met FC Utrecht-trainer Henk Fraser, die na het incident ontslagen werd.