Eredivisie-flops: Feyenoord en Ajax vertegenwoordigd, net als arbitraal kwartet

Eredivisie-flops: Feyenoord en Ajax vertegenwoordigd, net als arbitraal kwartet

29 januari om 11:00

De negentiende speelronde van de Eredivisie zit erop en daardoor is het weer tijd voor de wekelijkse floplijst van VoetbalPrimeur. Hekkensluiter Vitesse en AZ zijn de hofleveranciers, terwijl ook Feyenoord, Ajax en het Nederlandse scheidsrechterskorps vertegenwoordigd zijn.

Andries Noppert (sc Heerenveen)
De Toren van Joure stond na afloop van de wedstrijd tegen AZ met de mond vol tanden: de goalie kon haast niet geloven dat een grote fout van hem Heerenveen opnieuw fataal werd. Doordat Noppert in de slotfase de bal keihard weg wilde roeien, in plaats van hem gewoon te klemmen met zijn handen, deed Heerenveen twee punten cadeau aan AZ.

Santiago Gimenez (Feyenoord)
"Ik weet dat ik niet dezelfde Santi ben als de speler die de mensen eerst zagen. Ik moet ervoor zorgen dat dat weer terugkomt", was Gimenez zelfkritisch na de doelpuntloze remise tegen FC Twente. Gimenez scoort de laatste weken een stuk minder, terwijl zijn spel überhaupt matig was tegen Twente. Desondanks bleef De Kuip achter de Mexicaan staan, na zijn gemiste strafschop.

Michel Vlap (FC Twente)
Wie afgelopen weekend ook geen goede wedstrijd speelde in De Kuip, was Vlap. De gelegenheids-buitenspeler verloor vaak de bal en kwam weinig in het spel voor. Vlap wist het net wel te vinden, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Dat kwam doordat de man uit Sneek niet achter de bal bleef staan, terwijl dat gemakkelijk had gekund.

Denso Kasius (AZ)
De back van AZ kreeg een meer dan verdiende rode kaart tegen Heerenveen, nadat hij zijn noppen vol in het been van Pawel Bochniewicz plantte. Toch durfde Kasius na afloop met droge ogen te beweren dat hij zijn rode prent wel een erg zware straf vond. Roder dan dit kunnen overtredingen echter moeilijk worden.

Million Manhoef (Vitesse)
Zouden ze bij Vitesse al spijt hebben, van het feit dat ze afgelopen zomer lachend een miljoenenbod van AZ op Manhoef naar de prullenbak verwezen? Bij de hekkensluiter van de Eredivisie speelt de jeugdinternational al een tijdje niets meer klaar. Zo ook op bezoek bij PEC Zwolle, waar veel meer acties van Manhoef faalden dan slaagden.

Ar'Jany Martha (Ajax)
Het opleidingsproduct van Ajax verbaasde vriend en vijand met zijn eerste wedstrijden in de hoofdmacht, maar inmiddels is duidelijk geworden dat Martha nog te licht is voor het echte werk. Verdedigend is de linksback, die van nature een buitenspeler is, superkwetsbaar. Dat leverde Ajax de nodige problemen op in Almelo, waar wel met 2-4 van Heracles gewonnen werd.

Taylor Booth (FC Utrecht)
De Amerikaan is dit seizoen nog niet zo goed als in de vorige voetbaljaargang. Op bezoek bij Excelsior ging er weer veel mis bij Booth, in de 66 minuten die hij op het veld stond. Zo kon de creatieveling geen enkele geslaagde dribbel overleggen, terwijl hij ook onzuiver was in zijn passing.

Myron van Brederode (AZ)
Bij Dit Was Het Weekend gaf Kenneth Perez aan dat hij zich onder meer ergerde aan het arbeidsethos van Van Brederode. Daar kunnen wij wel inkomen: de aanvaller was onzichtbaar in Friesland en op de momenten dat hij zich kon laten zien, deed hij dat niet. Daarnaast sjokte de buitenspeler een aantal keer opzichtig terug bij aanvallen van Heerenveen.

Dominik Oroz (Vitesse)
Vorige week speelde de Oostenrijker een dramatische helft tegen Feyenoord. Trainer Edward Sturing koos er desondanks voor om de back te laten staan tegen PEC, maar dat was zonder succes: Oroz oogde opnieuw zeer kwetsbaar als rechtsback en werd nu pas na 83 minuten van het veld gehaald.

De arbitrage bij RKC Waalwijk - Sparta Rotterdam en Go Ahead Eagles - NEC
Het afgelopen Eredivisie-weekend werd ook gekenmerkt door opvallende en zeer makkelijk gegeven strafschoppen. Op zaterdag gingen scheidsrechter Alex Bos en uitgerekend VAR Bas Nijhuis opzichtig in de fout, door Sparta een heel goedkope penalty te geven. Bij Go Ahead - NEC, onder leiding van arbiter Ingmar Oostrom en VAR Cristian Dobre, werden zelfs twee onbegrijpelijke strafschoppen uitgedeeld: één voor de Eagles, één voor de Nijmegenaren. Daarmee krijgen deze (VAR-)arbiters een speciaal plekje in de floplijst.