Van de Beek op weg naar United-exit: dit zijn de beste potentiële bestemmingen

Duitsland lonkt voor Van de Beek, Eredivisie of Antwerp past het best

12 december 2023 om 14:50
Laatste update: 14 december 2023 om 12:17

Donny van de Beek is op een zijspoor geraakt bij Manchester United en dus staat de 26-jarige middenvelder nu écht voor een nieuwe stap in zijn loopbaan. Eintracht Frankfurt is serieus in de race om de speler te huren, terwijl ook Girona FC interesse kenbaar heeft gemaakt. Welke potentiële bestemmingen passen het best bij de oud-Ajacied? VoetbalPrimeur zoekt het uit in samenwerking met databureau FACTS Consultancy.

FACTS Consultancy is een Nederlands bedrijf dat aan de hand van data met unieke algoritmes talloze (internationale) zaakwaarnemers, clubs en spelers ondersteunt om betere beslissingen te maken rondom transfers. In de afgelopen jaren was FACTS Consultancy onder meer betrokken met advies bij de transfers van Joey Veerman (PSV), Jerdy Schouten (PSV), Lucas Digne (Aston Villa), Sven Botman (Newcastle United), Ramiz Zerrouki (Feyenoord) en Arthur Melo (Fiorentina).

FACTS Consultancy analyseert het huidige niveau (Player Level) van spelers aan de hand van ruim negentig statistieken en de speelstijl (Playing Style) van spelers. Het Player Level geeft aan wat de individuele bijdrage is van een speler aan de prestaties van zijn team. Deze gegevens worden gecombineerd en aan de hand daarvan wordt in kaart gebracht welke clubs op dit moment het best bij de speler passen. Ook wordt gekeken waar de speler binnen één jaar de meeste progressie kan boeken.

Ontwikkeling Van de Beek
Op zijn 23ste maakte Van de Beek de overstap van Ajax naar United. Data toont aan dat het Player Level van de middenvelder een jaar voor zijn overgang, tijdens het succesvolle Champions League-seizoen van de Amsterdammers, hoger was dan het teamgemiddelde van The Mancunians, wat betekent dat Van de Beek moeiteloos mee had kunnen draaien.

Een jaar later, toen hij daadwerkelijk verkaste, zag de wereld er al anders uit. Het Player Level van Van de Beek zat al onder het teamgemiddelde van United. Dat wil zeggen dat de Nederlander van meet af aan al moest knokken om überhaupt een plek in de selectie af te dwingen. Inmiddels is Van de Beek ver verwijderd van het niveau van United.

Bron: FACTS Consultancy

Dit seizoen speelde Van de Beek in alle competities pas 21 minuten mee. Manager Erik ten Hag lijkt hem dan ook niet meer nodig te hebben. Zelfs in de periode dat Casemiro, Christian Eriksen en Mason Mount met blessures aan de kant stonden, kreeg Van de Beek geen speeltijd van zijn landgenoot.

Geschikte vervolgstap
Het huidige Player Level van Van de Beek is 2699. Daarmee zit hij onder het niveau van een gemiddelde centrale middenvelder in de Premier League. Van de Beek zit nog wel boven het niveau van een gemiddelde centrale middenvelder in de Bundesliga, La Liga en Serie A. Voor de duidelijkheid: alle centrale middenvelders van alle clubs uit de competitie worden vergeleken met Van de Beek.

Aan de hand van alle data komen vijftig clubs naar voren waar Van de Beek qua niveau en speelstijl op dit moment in zijn carrière zou passen. De top-tien clubs zijn: Union Sint-Gillis, Royal Antwerp FC, FC Twente, AZ, KRC Genk, Girona FC, KAA Gent, RSC Anderlecht, VfB Stuttgart en Bologna. Er wordt tevens onderscheid gemaakt in het niveau van Van de Beek en clubs die qua speelstijl het best bij de Nederlander passen. Opvallend is in het tweede geval dat RCD Mallorca en Sheffield United naar voren komen.

Alle criteria zijn gecombineerd, waarna er een algehele top-tien uitrolt.

Bron: FACTS Consultancy

AZ is dus een van de clubs waar Van de Beek op dit moment goed past. Het gemiddelde Player Level bij AZ is 2686. Daar zit Van de Beek nipt boven, wat aantoont dat hij in Alkmaar qua niveau in de middenmoot zit. Bij Twente (2436) zit Van de Beek echt aan de bovenkant van de selectie, terwijl hij bij Bologna (2767) en Stuttgart (2730) net onder het gemiddelde zit. Dit geeft ook aan waarom Van de Beek moeite had om aansluiting te vinden bij United: het gemiddelde niveau lag bij zijn komst té hoog.

Mogelijkheden Van de Beek
Van de Beek kwijnt weg in Engeland en heeft vertrouwen nodig om zijn carrière weer op te pakken. AZ en Twente zijn waarschijnlijk niet de clubs waar hij op hoopt, maar voor een herstart van zijn loopbaan zou het goed zijn terug te keren in een vertrouwde omgeving. Bij AZ wordt hij de concurrent van Dani de Wit, die medio 2024 uit zijn contract loopt en in de zomer lijkt te vertrekken, en Sven Mijnans. Data wijst uit dat Van de Beek en Mijnans vergelijkbare types zijn en tot op zekere hoogte dezelfde statistieken overleggen.

Interessant is ook een mogelijke stap naar Royal Antwerp FC, waar Van de Beek met Marc Overmars, die hij kent van hun gezamenlijke tijd bij Ajax, en trainer Mark van Bommel twee landgenoten zou treffen. Met Owen Wijndal, Jurgen Ekkelenkamp, Gyrano Kerk en Vincent Janssen beschikt Antwerp over een behoorlijke Nederlandse enclave op het veld, wat voor Van de Beek betekent dat hij minder aanpassingstijd nodig zal hebben.

Als Van de Beek zich weer in de kijker bij bondscoach Ronald Koeman wil spelen, is een stap naar 'huis' - of dichter bij huis - eveneens niet onverstandig. Het meest recente geslaagde voorbeeld van een rentree in Oranje na een transfer naar de Eredivisie is die van Jerdy Schouten. De middenvelder maakt veel indruk bij PSV en keerde onlangs terug in het Nederlands elftal.

Een stap naar Girona is om meerdere redenen óók een logische. De ambitieuze club timmert aan de weg en is koploper in La Liga. Onder de vleugels van Daley Blind kan Van de Beek de weg omhoog inzetten. Girona onderscheidt zich door zonder wereldsterren, maar als een heel hecht team, te werk gegaan. Die warmte is precies wat Van de Beek in deze fase van zijn carrière nodig heeft.

Conclusie
Dat Van de Beek gaat vertrekken bij United, staat zo goed als vast. Op basis van data is een terugkeer naar de Eredivisie of een transfer naar de Jupiler Pro League verstandig voor de negentienvoudig international, die op 13 maart 2022 voor het laatst de negentig minuten volmaakte. Als hij graag in een van de top-vijf-competities in Europa actief wil blijven, bieden Girona, Stuttgart of Bologna volgens data uitkomst. In het geruchtencircuit klinkt dat Van de Beek zich heeft aangeboden bij FC Barcelona, terwijl Fabrizio Romano meldt dat Frankfurt met daarachter Girona de belangrijkste kandidaten zijn om de speler voor een halfjaar te huren.

Girona kwam medio november al uit de koker van FACTS Consultancy. Uit het model van het bureau kan een heel duidelijke conclusie getrokken worden. Van de Beek moet een stap omlaag doen en gaan spelen bij een club rond zijn eigen niveau, om in één jaar tijd stappen in de juiste richting te zetten.