Zes conclusies: Feyenoord en De Kuip benaderen perfectie, Slot verovert Europa

Zes conclusies: Feyenoord en De Kuip benaderen perfectie, Slot verovert Europa

25 oktober 2023 om 21:20

Feyenoord gaf woensdagavond voetballes aan SS Lazio, op een Champions League-avond in De Kuip om van te watertanden (3-1). VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Indrukwekkend Feyenoord
Het thuisduel met Lazio zal de boeken ingaan als de avond waarop Feyenoord perfectie benaderde. Want wat de ploeg van Arne Slot in de eerste helft liet zien, was indrukwekkend. Lazio is geen misselijke tegenstander, maar had niets te vertellen. Zo volwassen, en dat terwijl Feyenoord met de jongste basiself in de Champions League ooit startte (gemiddeld 24 jaar en 95 dagen).

Gigantische progressie, met dank aan Slot
Vorig seizoen was Lazio ook de tegenstander in Europa. Wie de twee Europa League-wedstrijden van toen afzet tegen het Champions League-duel van woensdagavond, ziet hoe spectaculair veel progressie Feyenoord in een jaar heeft geboekt. Natuurlijk valt dat niet los te zien van Arne Slot. Tottenham Hotspur wilde hem in mei naar de Premier League halen, maar na dit seizoen zullen er nóg grotere clubs op de stoep staan.

De Kuip onder stroom
De Kuip bewees zich woensdagavond andermaal als een sensationeel decor voor de Champions League. Door de support van het Legioen, aangezwengeld door de overtuigende taferelen op het veld, stond het stadion negentig minuten lang onder de stroom. Mooie bonus: géén ongeregeldheden, mede doordat de aanhangers van Lazio thuis moesten blijven.

Gimenez verovert Europa
Maurizio Sarri zal tijdens zijn wedstrijdbespreking ongetwijfeld wat extra tijd hebben ingeruimd voor Santiago Gimenez, die vorig seizoen drie keer scoorde tegen Lazio in de Europa League. Maar tegen het Mexicaanse fenomeen is geen kruit gewassen. Na zijn dertien Eredivisie-goals maakte Gimenez er ook maar meteen twee in de Champions League. Hij is glansrijk geslaagd voor een van de grootste tests uit zijn carrière.

Zerrouki verdient transfersom terug
Ook Calvin Stengs en Quinten Timber hoorden bij de uitblinkers, maar het klasse-optreden van Zerrouki springt het meest in het oog. In de Eredivisie houdt hij de bank warm, maar Slot heeft hem nodig in de Champions League en dat hoeft niemand Zerrouki twee keer te vertellen. Hij heeft op twee avonden zijn transfersom van acht miljoen euro terugverdiend.

Goede papieren voor overwintering
Feyenoord heeft alle clubs in Groep E van de Champions League gehad en staat nu op zes punten. Dat biedt perspectief voor overwintering. Over dertien dagen wacht Lazio in Stadio Olimpico en vervolgens spelen de Rotterdammers nog thuis tegen Atlético Madrid en uit bij Celtic. Met een zege in Rome kan het haast niet meer fout gaan, zou je zeggen.