Oranje wint van Griekenland: dit zijn de overgebleven scenario's richting EK

Oranje wint van Griekenland: dit zijn de overgebleven scenario's richting EK

16 oktober 2023 om 22:55
Laatste update: 16 oktober 2023 om 22:58

Het Nederlands elftal heeft maandagavond gewonnen van Griekenland. Met nog slechts twee EK-kwalificatiewedstrijden te gaan moet de ploeg van bondscoach Ronald Koeman deelname aan het eindtoernooi in Duitsland veiligstellen. VoetbalPrimeur legt de overgebleven scenario's uit.

Oranje heeft in de Griekse 'heksenketel' uitstekende zaken gedaan en staat nu virtueel op het EK. In puntenaantal staat het Nederlands elftal gelijk met de Grieken. Omdat onderling resultaat boven doelsaldo gaat, is de tweede plek in handen van Oranje. Als Nederland op zowel 18 november (Ierland-thuis) als 21 november (Gibraltar-uit) geen fout maakt, is EK-deelname een feit. Het Nederlands elftal heeft in de laatste twee duels aan drie punten genoeg.

Griekenland speelt nog maar één kwalificatiewedstrijd, thuis tegen Frankrijk. Deze moet vanuit Grieks oogpunt gewonnen worden om hoop te houden op de tweede plaats. Als Griekenland erin slaagt Les Bleus te verslaan én Nederland wint niet van zowel Ierland als Gibraltar, eindigen de Grieken op plek twee. Het is zeer onnaannemelijk, maar om ook het laatste scenario te schetsen: Griekenland heeft aan een punt tegen Frankrijk genoeg om tweede te worden, als Oranje de laatste twee duels verliest.

Vangnet dankzij Nations League

Mocht het doemscenario zich voltrekken, dan heeft Oranje nog een ontsnappingsroute. Dat heeft het Nederlands elftal te danken aan de sterke Nations League-campagne, waarin Nederland bovenaan eindigde, voor België, Polen en Wales. Alle groepswinnaars van poules in League A, League B en League C plaatsen zich automatisch voor de play-offs voor het EK. 

De play-offs worden in maart 2024 afgewerkt. Eén land uit League A, één land uit League B en één land uit League C gaan naar het EK. Kroatië, Spanje, Italië, Nederland komen in aanmerking voor een automatisch play-off-ticket in League A. Spanje heeft zich echter al geplaatst, waardoor het ticket opschuift naar het hoogst gerankte land op de FIFA-wereldranglijst dat nog niet gekwalificeerd is voor het EK.