Scenario's Oranje: zo ziet de ontsnappingsroute naar het EK 2024 eruit

Scenario's Oranje: zo ziet de ontsnappingsroute naar het EK 2024 eruit

16 oktober 2023 om 18:00
Laatste update: 16 oktober 2023 om 12:05

Het is nog lang niet zo ver, maar het Nederlands elftal moet in het achterhoofd rekening houden met een doemscenario. Wanneer Oranje achter Griekenland als derde eindigt in Groep B van de EK-kwalificatie, is de ploeg van bondscoach Ronald Koeman directe plaatsing voor het EK 2024 misgelopen. Toch is er in dat geval nog een ontsnappingsroute richting het eindtoernooi in Duitsland. VoetbalPrimeur legt het uit.

Laten we van het positieve uitgaan: als Oranje maandag wint of gelijkspeelt - onderling resultaat gaat bij een gelijke stand boven doelsaldo - tegen Griekenland, is de tweede plek in de eindrangschikking dichtbij. Het Nederlands elftal heeft directe plaatsing met wedstrijden tegen Ierland en Gibraltar dan in eigen hand. Worden de laatste twee duels met de 'kleine broeders' in de groep gewonnen, is deelname aan het EK een feit.

Extra vangnet dankzij Nations League

Verliest Oranje in Athene, wordt het gat tot de tweede plek zes punten. Griekenland speelt daarna alleen nog thuis tegen Frankrijk en heeft dan aan een punt genoeg om zich direct te plaatsen. Als Oranje met minder dan drie doelpunten verschil verliest van de Grieken, de laatste twee wedstrijden wint én Griekenland verliest van Frankrijk, is het Nederlands elftal alsnog direct geplaatst.

Mocht het doemscenario zich voltrekken, is er een laatste uitweg om medio 2024 in Duitsland op het EK te staan. Dat heeft Oranje te danken aan de sterke Nations League-campagne, waarin Nederland in League A eerste eindigde voor België, Polen en Wales. Alle groepswinnaars van poules in League A, League B en League C plaatsen zich automatisch voor de play-offs voor het EK, wanneer directe plaatsing misgelopen is.

De landen die hiervoor in aanmerking komen zijn: Kroatië, Spanje, Italië, Nederland (League A), Schotland, Israël, Bosnië-Herzegovina, Servië (League B), Turkije, Griekenland, Kazachstan en Georgië (League C).

De opzet van de play-offs

In maart 2024 worden de play-offs afgewerkt. Eén land uit League A, één land uit League B en één land uit League C plaatsen zich nog voor het EK. De wedstrijden worden per League gespeeld. Dat betekent dat Oranje - dat in League A zit - op papier de moeilijkste tegenstanders treft.

Net als Oranje hebben ook Spanje, Italië en Kroatië het lastig in de EK-kwalificatie, waardoor het deelnemersveld in de play-offs zomaar heel sterk kan zijn. Per land dat zich wél direct kwalificeert, komt een nieuw land in aanmerking voor de play-offs. Dit wordt bepaald via de wereldranglijst van FIFA. Het hoogst gerankte land dat nog niet gekwalificeerd is, gaat deelnemen aan de play-offs.