Virgil van Dijk: 'Oranje heeft gestreden, zat meer in'

Oranje wacht cruciaal duel in Griekenland: 'We kunnen onze borst natmaken'

13 oktober 2023 om 22:58
Laatste update: 14 oktober 2023 om 07:09

Virgil van Dijk houdt gemengde gevoelens over aan de nederlaag tegen Frankrijk. Voor de Oranje-aanvoerder en zijn teamgenoten was het geen kansloze avond zoals in Parijs, maar na afloop stond Nederland wel weer met lege handen.

"Het voelt nu nog niet anders, maar we hebben gestreden", zegt Van Dijk bij de NOS. "Natuurlijk een iets andere tactiek, iets meer inzakken en de momenten kiezen om druk te zetten. Bij vlagen hebben we het goed gedaan, maar je verliest en dat is balen. Er zat meer in voor mijn gevoel. Dat overheerst op dit moment."

Weer sloeg Kylian Mbappé snel toe. "Je hebt een plan voor de wedstrijd, maar als je 0-1 achterkomt moet je jezelf weer oprapen. Daarvoor en daarna speel je goed. We hebben gestreden, met vlagen goed voetbal laten zien en kansen gecreëerd, maar er zat meer in", vat Van Dijk nogmaals samen. "Ik weet niet of het angst was, het heeft met meerdere factoren te maken. Je speelt ook tegen topspelers. Het veld was niet al te best, het ging heel snel voor beide partijen. Als je slordig bent, kan Frankrijk ervan profiteren en dat deden ze."

Debutanten als Quilindschy Hartman en Tijjani Reijnders hielden zich wel goed staande. "Ze deden het goed, dat vind ik ook. Als je ziet hoe onze goal tot stand komt... Dat was uitstekend. Ik denk dat iedereen er alles aan gedaan heeft om een resultaat te halen, dat is helaas niet gelukt. Na die 1-2 probeer je het en ga je meer risico nemen, maar het mocht niet zo zijn."

Het betekent dat Oranje een cruciale wedstrijd wacht tegen Griekenland maandag. De ploeg van Koeman moet winnen in Athene om in punten gelijk te komen. "We kunnen onze borst natmaken. Als we naar het EK willen, moeten we daar een resultaat halen. Daar gaan we alles aan doen."