Ajax - AZ risicogebied

Omgeving ArenA veiligheidsrisicogebied rond Ajax - AZ , mogelijk nieuwe onrust

7 oktober 2023 om 14:37

De gemeente Amsterdam heeft besloten om de omgeving rondom de Johan Cruijff ArenA voor komende zondag als veiligheidsrisicogebied aan te wijzen. Die beslissing heeft te maken met het duel tussen Ajax en AZ, dat om 14.30 uur begint. Burgemeester Femke Halsema heeft daartoe besloten na overleg met het Openbaar Ministerie en de politie. 

De politie in Amsterdam houdt er rekening mee dat supporters van Ajax komende zondag mogelijk uit zijn op het verstoren van de openbare orde. De door de gemeente Amsterdam opgelegde maatregel stelt de politie in staat om vanaf 12.00 uur iedereen in het gebied preventief te fouilleren en te controleren op het bezit van vuurwerk of wapens. 

Het gemarkeerde gebied betreft: de Johan Cruijff ArenA en de stations Strandvliet, Bijlmer Arena en Bullewijk. Daarnaast vallen ook de parkeerterreinen bij de Toekomst (P2, P-Bus en P-Plus) onder het risicogebied, zo maakt de gemeente bekend. 

Zondag is het twee weken geleden dat het escaleerde tijdens én na Ajax - Feyenoord. Na de staking van De Klassieker bestormden diverse Ajax-supporters de hoofdingang van de ArenA. Er werd een ravage aangericht en de politie pakte meerdere personen op. Vorige week zaterdag tijdens RKC Waalwijk - Ajax trof de gemeente Waalwijk ook al extra veiligheidsmaatregelen.