Vink plaatst vraagtekens bij Van Gaal-aanstelling: 'Waarom geen zitting nemen?'

Vink plaatst vraagtekens bij Van Gaal-aanstelling: 'Waarom geen zitting nemen?'

5 oktober 2023 om 13:29

Marciano Vink plaatst vraagtekens bij de manier waarop Louis van Gaal betrokken raakt bij Ajax. De voormalig Oranje-bondscoach gaat de raad van commissarissen in Amsterdam extern adviseuren over voetbaltechnische zaken.

Vink vindt het opmerkelijk dat Van Gaal een externe rol op zich neemt, in plaats van dat de oud-trainer als commissaris wordt aangesteld. "De rvc komt volgens mij niet heel vaak bij elkaar, misschien zes of zeven keer per jaar", stelt hij bij Voetbalpraat op ESPN. "Dus waarom zou hij geen zitting nemen en lid worden in plaats van een soort adviseursrol op zich nemen?"

Interim-directeur Jan van Halst zal niet terugkeren in de rvc, waardoor er iemand met een voetbalachtergrond ontbreekt. Door de aanstelling van Van Gaal is het volgens Vink onnodig om nog een 'voetbalman' voor te dragen. "Die wordt toch overruled door Louis, dus waarom niet gewoon zitting nemen?", vraagt hij zich af. De gezondheid van Van Gaal wordt genoemd als de voornaamste reden waarom dat niet kan. "Dan doe je dat toch via Zoom?", ziet Vink een oplossing.

Vink vraagt zich hardop af of een rol van adviseur wel past bij Van Gaal. Diezelfde vraagtekens plaatst hij bij Michael van Praag, die terugkeert als commissaris. "Volgens mij is de rvc een controlerend orgaan, maar ik heb nu het idee dat die twee meer met de uitvoering te maken willen hebben, waarbij zij meer worden betrokken bij beslissingen die in de club worden genomen."