Forse kritiek op Van Gaal-aanstelling Ajax: 'Ramp voor de organisatie'

Forse kritiek op Van Gaal-aanstelling Ajax: 'Ramp voor de organisatie'

5 oktober 2023 om 09:45

Ajax doet er geen goed aan om met Louis van Gaal in zee te gaan als externe adviseur, stelt Jorien van den Herik, voormalig voorzitter van Feyenoord. Van den Herik vindt dat de oud-bondscoach van Oranje intern in de organisatie moet komen, of zich er helemaal niet mee moet bemoeien.

Van Gaal gaat de raad van commissarissen bij Ajax adviseren over voetbaltechnische zaken. Dat gaat hij extern doen. Volgens Van den Herik is de hulp van Van Gaal niet de oplossing voor Ajax. "Dat vind ik niet. Een adviseur die extern is, dat is een ramp voor de organisatie", zegt hij bij Vandaag Inside. "Een ramp voor de mensen die daar de verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat werkt niet met een externe adviseur."

Wilfred Genee vraagt of Van Gaal verantwoordelijkheid in de organistatie moet nemen, of het helemaal niet moet doen. "Niet extern", benadrukt Van den Herik. "Dat is een beetje wel, een beetje niet. Louis heeft verstand, maar van voetbal. Van de organisatie denk ik niet, in ieder geval minder." Van den Herik denkt te weten waar de oplossing voor Ajax wel ligt. "Een goede directeur aanstellen. Wordt het nou eens een keer eens met AZ", doelt hij op het concurrentiebeding van Alex Kroes, die in maart 2024 Edwin van der Sar opvolgt als algemeen directeur.

"Stel je fatsoenlijk op, dan gaat het niet over geld. Maak goede afspraken voor de toekomst", adviseert Van den Herik Ajax. "Het gaat niet over geld, het gaat over fatsoenlijk afspraken maken. Is dat nou zo moeilijk?"