'Bizarre onthullingen: Sosa wist al van Ajax-interesse, dubieuze rol Beck'

'Bizarre onthullingen: Sosa wist al van Ajax-interesse, dubieuze rol Beck'

21 september 2023 om 16:07
Laatste update: 21 september 2023 om 16:12

De deal tussen Ajax en VfB Stuttgart over Borna Sosa wordt steeds schimmiger. Voetbal International meldt donderdagmiddag dat de Kroatische back al sinds medio augustus op de hoogte was van de Amsterdamse belangstelling.

Dit is in strijd met de berichtgeving van onder meer technisch directeur Sven Mislintat. Sosa zou als buitenkansje op Deadline Day aan de selectie zijn toegevoegd. Arthur Beck, zaakwaarnemer en mede-eigenaar van AKA Global - het bureau waar Sosa zich vlak voor zijn transfer bij aansloot - vertelde woensdag dat niet Mislintat, maar Ajax-trainer Maurice Steijn Sosa wilde halen. Nu wordt duidelijk dat Steijn inzette op de komst van Nicolás Tagliafico, terwijl Mislintat zijn pijlen al lange tijd gericht had op Sosa.

ICM Stellar, het bureau waar Sosa tot vóór zijn transfer bij aangesloten zat, geeft openheid van zaken. 'Zo heeft Mislintat al half augustus de interesse in Sosa bij de Kroaat kenbaar gemaakt, maar daarbij wel gevraagd om dit voor zichzelf te houden, omdat ze hem pas in de laatste twee dagen van de transferperiode wilden halen. Een eerdere overgang was geen optie en de deal moest lopen via Beck', schetst VI.

Stuttgart was daar zeer verbaasd over. 'Waarbij ook hardnekkige geluiden klonken dat Beck wel degelijk een mandaat van Ajax had en dus ook namens de Amsterdamse club onderhandelde.' De rol van Beck in de transfer van Sosa is dus uiterst dubieus. Het is de vraag of financieel directeur Susan Lenderink en de raad van commissarissen van Ajax ervan op de hoogte was dat de agent onderhandelde namens de Amsterdammers.

'In dat geval was de zaakwaarnemer van Global zowel tussenpersoon vanuit Ajax als tegelijkertijd belangenbehartiger voor de speler om het contract rond te maken, wat weer nodige vragen oproept.'