'Ajax had Mislintat direct moeten schorsen na zorgwekkende geluiden'

'Ajax had Mislintat direct moeten schorsen na zorgwekkende geluiden'

20 september 2023 om 12:39

Volgens arbeidsrechtadvocaat Joost Quant had Ajax Sven Mislintat direct moeten schorsen toen dinsdagavond het nieuws naar buiten kwam dat de technisch directeur Borna Sosa naar de hoofdstad haalde via een zaakwaarnemerskantoor, dat aandelen bezit in zijn privébedrijf Matchmetrics.

Dat vertelt Quant in een uitgebreid gesprek met De Telegraaf. Door Mislintat te schorsen, had Ajax zich tijd gegeven om uitgebreid onderzoek te kunnen doen en hem bij voldoende bewijzen per direct te ontslaan. "Een schorsing kan veel problemen voorkomen", zei Quant. "Maar je kunt hier niet te lang mee wachten, dan verspeel je het recht om iemand alsnog op staande voet te ontslaan als na onderzoek blijkt dat hij inderdaad onrechtmatig heeft gehandeld. Dat noem je de onverwijldheidseis."

"Arbeidsrechtelijk is de meest logische en noodzakelijke stap om met hem te praten, ook in het kader van hoor en wederhoor", vervolgt Quant, die de zaak vergelijkt met die van Hubert Möllenkamp. De toenmalige baas van woningbouwcorporatie Rochdale werd schuldig bevonden aan het aannemingen van steekpenningen, meineed én witwassen.

"Hij werd na maanden alsnog op staande voet ontslagen. Je moet een rechter duidelijk maken dat je die lange tijd ook echt nodig had om onderzoek te doen, maar dan is dat zeker mogelijk", aldus Quant, die zich afvraagt hoelang Mislintat nog aan kan blijven bij Ajax. "Belangrijke vraag is wat er gebeurt als je hem schorst. Is er een goede vervanger, een goede tweede man die zijn taken kan overnemen?"