Feyenoord op rapport na eerste CL-overwinning: twee uitblinkers, één onvoldoende

Feyenoord op rapport: Hartman en Trauner blinken uit, één dissonant

19 september 2023 om 23:00
Laatste update: 19 september 2023 om 23:09

Feyenoord kwam niet groots voor de dag tegen Celtic, maar de eerste Champions League-overwinning van het seizoen is binnen voor de Rotterdammers. In De Kuip werd het 2-0, terwijl de Schotten de wedstrijd eindigden met negen man. VoetbalPrimeur maakt rapport op.

Timon Wellenreuther – 5,5: Hield de nul, verrichte een aantal reddingen maar was bij vlagen ook een bron van onrust voor Feyenoord. Vooral voetballend oogde Wellenreuther onzeker en dat werd hem enkele minuten na rust zelfs bijna fataal.

Lutsharel Geertruida – 6,5: Net als zijn teamgenoten kende Geertruida een moeizame start in zijn eerste Champions League-wedstrijd ooit. De rechtsback herpakte zich echter, toonde een aantal keer dat hij over een imposant fysiek beschikt en dacht zelfs op zeer fraaie wijze de 2-0 te maken. De treffer werd echter afgekeurd wegens buitenspel.

Gernot Trauner – 7,5: Feyenoord had het even lastig met de pressie van Celtic, maar de captain van de Rotterdammers was de enige die altijd rustig bleef. Ook toen Feyenoord beter ging voetballen bleef Trauner sterk spelen, met een aantal goede verdedigende acties.

Dávid Hancko – 7 De 25-jarige Slowaak speelde ook een zeer degelijke wedstrijd tegen Celtic. Hancko was soms wat slordig, maar lang niet de meest onzorgvuldige op het veld. Daarnaast deed de stopper zoals altijd verdedigend zijn werk en werd hij in de tweede helft nog gevaarlijk met een hard schot.

Quilindschy Hartman – 7,5: De linksback had duidelijk zin in zijn Champions League-debuut. Hartman zat er altijd kort op, legde veel energie in de wedstrijd en bracht het gif dat Feyenoord zo hard nodig had. Hartman had zelfs een assist bij kunnen schrijven, als Lingr in de slotfase niet was afgevlagd voor buitenspel.

Mats Wieffer – 7: Even was de Oranje-international erg slordig tegen Celtic, maar in het overgrote deel van de wedstrijd tikte Wieffer een zeer goed niveau aan. De middenvelder veroverde vooral veel ballen voor Feyenoord.

Quinten Timber – 6,5: Toen Feyenoord het in de eerste helft lastig had, leverde Timber eigenlijk ook te veel ballen in. Toch scoort de jeugdinternational een ruime voldoende: bij veel fifty-fifty-ballen kwam Timber als winnaar uit de strijd, terwijl hij met een goede dribbel ook de vrije trap versierde waaruit Calvin Stengs kon scoren.

Calvin Stengs – 6: Tot hij vlak voor rust met een gelukje scoorde uit een vrije trap, was Stengs eigenlijk de slechtste Feyenoorder op het veld. Na zijn treffer speelde de linkspoot in de tweede helft al wat beter, al was het nog niet altijd even overtuigend.

Igor Paixão – 5: De Braziliaan speelde geen goede wedstrijd in De Kuip. Er ging te veel mis bij de buitenspeler, die af en toe ook in de spits belandde. Na ruim een uur spelen versierde Paixão wel een strafschop, maar vanaf elf meter faalde hij met een slappe poging. Al met al is hij de enige Feyenoorder die geen voldoende scoort.

Yankuba Minteh – 6: Moest door de schorsing van Santiago Gimenez en de blessure van Ayase Ueda in de punt van de aanval starten. Met zijn snelheid en een aantal pogingen van afstand was Minteh lang de enige Feyenoorder die enigszins dreigend was, maar toch wist de huurling van Newcastle United geen echte kansen te creeëren.

Luka Ivanusec – 5,5: In zijn eerste twee Feyenoord-wedstrijden wist de Kroaat nog te overtuigen, maar nu was hij onzichtbaar en ietwat ongelukkig op de spaarzame momenten dat hij aan de bal kwam. Tot overmaat van ramp moest hij het veld vlak voor tijd nog per brancard verlaten.

Invallers
Alireza Jahanbakhsh – X: Kwam na 66 minuten in het veld voor Minteh, maakte de beslissende 2-0 maar speelde te kort voor een beoordeling.
Ondrej Lingr – X: Kwam na 66 minuten in het veld voor Paixão en speelde te kort voor een beoordeling.
Ramiz Zerrouki – X: kwam na 72 minuten in het veld voor Timber en speelde te kort voor een beoordeling.
Leo Sauer - X: Kwam na 89 minuten in het veld voor de geblesseerde Ivanusec en speelde te kort voor een beoordeling.

Arne Slot – 7: De trainer van Feyenoord zag dat zijn ploeg de druk er niet op kreeg en helemaal niet goed begon aan de langverwachte Champions League-ontmoeting in De Kuip. Slot, die zich langs de lijn een aantal keer behoorlijk druk maakte, kwam echter met een tactisch foefje: hij liet Stengs Callum McGregor schaduwen, waardoor Feyenoord een stuk meer grip kreeg op de Schotse opbouw. Het bleek de opmaat naar een gewenste overwinning.