Ajax pakt miljoenen: dit levert het startbewijs voor de Europa League op

Ajax pakt miljoenen: dit levert het startbewijs voor de Europa League op

1 september 2023 om 11:45

Ajax raakte de laatste jaren gewend aan de Champions League-miljoenen, maar heeft er met moeizame zege op Ludogorets in de play-offs van de Europa League het maximale uitgehaald. VoetbalPrimeur zet op een rij wat de Amsterdammers nu aan inkomsten krijgen.

Waar er in de Champions League zo'n twee miljard euro wordt verdeeld, is dat in de Europa League ongeveer 465 miljoen euro. De startpremie die Ajax krijgt, bedraagt 3,4 miljoen. Ter vergelijking: een Europees niveau hoger is dat 14,8 miljoen.

Daarnaast werkt de UEFA met een zogeheten coëfficiëntenpremie: een verdeling op basis van prestaties in de laatste jaren. In de Europa League is dit seizoen 69,75 miljoen coëfficiëntengeld beschikbaar. Eén aandeel is 132 duizend euro waard. Als nummer vier van de opgeschoonde lijst ontvangt Ajax 3,8 miljoen euro.

Verder komt er naar schatting één miljoen euro uit de zogeheten market pool, waarbij de televisiegelden worden verdeeld, en zullen de inkomsten uit kaartverkoop (recettes) rond de twee miljoen euro liggen.

Daarmee is Ajax verzekerd van ongeveer 10,2 miljoen euro. In de Europa League levert een zege 630 duizend euro op en een gelijkspel 210 duizend euro. Groepswinst zorgt voor nog eens ruim een miljoen en daarna loopt het bedrag net als in de Champions League op, maar in veel mindere mate.

Dit verdient Ajax in de Europa League

Startpremie: 3,4 miljoen
Coëfficiëntenpremie: 3,8 miljoen
Market pool: ongeveer 1 miljoen
Recettes: ongeveer 2 miljoen
Totaal: ongeveer 10,2 miljoen euro