Van Basten en Gullit over tweede helft Ajax

Tweede helft Ajax zorgt voor verbazing: 'Zonde, je bent vertrouwen aan het tanken'

24 augustus 2023 om 22:29
Laatste update: 24 augustus 2023 om 23:04

Ajax vertrekt ondanks de 1-4 zege bij Ludogorets toch met een lichtelijk zure nasmaak, stellen Marco van Basten en Ruud Gullit. De Amsterdammers speelden volgens de Ziggo Sport-analisten een goede eerste helft, maar zakten in het tweede bedrijf behoorlijk ver terug. 

Ajax kwam donderdagavond in Bulgarije tegen Ludogorets de eerste helft prima voor de dag. Toen de theepauze aanbrak stond het al 0-3 door treffers van Mohammed Kudus (twee keer) en Brian Brobbey. Na rust gaf de ploeg van trainer Maurice Steijn een aantal kansen weg. Ook incasseerde het uiteindelijk nog een tegentreffer. "De eerste helft was goed, de tweede helft was niet echt indrukwekkend", aldus Van Basten in de studio van Ziggo Sport.  

"Je hebt het liever andersom", vult Gullit aan. "Dat je slecht begint en dat het dan de tweede helf beter wordt. Dat onthoud je. Het is zonde hoe je zo'n tweede helft weggeeft aan de tegenstander eigenlijk."

Vervolgens krijgt de voormalig topvoetballer de vraag of een kleine terugval niet vreemd is bij een hoge voorsprong. "Eigenlijk wel. Je bent namelijk vertrouwen aan het kweken. Er is niks lekkerder dan met de nul weggaan. Vooral voor die keeper, want die Gorter (Jay, red.) was geweldig. Die redt je eigenlijk nog. Maar hij was toch doodziek dat die penalty er dan ingaat. Die nul wil je gewoon meenemen, en daar was het ook gewoon de wedstrijd voor", besluit Gullit.