Hoofdpijndossier Feyenoord: de zes opties voor Slot op de 'tien-positie'

Hoofdpijndossier Feyenoord: de zes opties voor Slot op de 'tien-positie'

18 augustus 2023 om 15:30
Laatste update: 18 augustus 2023 om 15:31

Wie moet de nummer tien van Feyenoord worden? Het is een hoofdpijndossier voor trainer Arne Slot, die tot dusver vooral Calvin Stengs en Quinten Timber op die positie gebruikte. Welke Feyenoorders komen nog meer in aanmerking voor deze positie? VoetbalPrimeur zet de namen op een rijtje.

Feyenoord zag Orkun Kökcü en Sebastian Szymanski na het landskampioenschap vertrekken. Door de exit van Kökcü staat Mats Wieffer tot op heden hoger op het veld, terwijl Slot voor de positie van aanvallende middenvelder nog aan het puzzelen is.

Calvin Stengs
Stengs speelde bij Royal Antwerp FC als rechtsbuiten, 'tien' en 'acht'. Slot, die bij AZ ook al samenwerkte met de 24-jarige spelmaker, lijkt Stengs vooral als aanvallende middenvelder en rechtsbuiten te zien. Hoewel de zevenvoudig international voor een nummer tien een goed overzicht en een goede pass in huis heeft, ontbreekt het vooralsnog aan het rendement.

Quinten Timber
In de duels, voorbereiding meegeteld, dat Stengs niet de meest aanvallende middenvelder was, deed Slot op tien een beroep op Timber. Timber lijkt zich echter iets defensiever comfortabeler te voelen. Net als Stengs is Timber geen doelpuntenmaker. Met Szymanski was Feyenoord vorig verzekerd van negen Eredivisie-doelpunten. Timber kwam in zijn eerste twee Eredivisie-seizoenen bij elkaar tot vier goals.

Javairô Dilrosun
Vorig seizoen pikte Dilrosun de nodige wedstrijden mee als aanvallende middenvelder, maar dit seizoen zijn de kaarten opnieuw geschud. Dilrosun is in de pikorde gezakt en hoeft tot dusver niet op veel speelminuten te rekenen. Een ander type dan Stengs en Timber: de creatieve Dilrosun kan creëren en verrassen, maar heeft zo nu en dan ook nog de handen vol aan zichzelf.

Ayase Ueda
In eerste instantie out of the box, maar als Ueda zijn waarde bewijst, is hij een prima optie als diepste middenvelder. De Japanner heeft bij Cercle Brugge bewezen een goed gevoel voor ruimte te hebben, waardoor hij om diepste spits Santiago Gimenez kan zwerven. Met Ueda op het middenveld levert Feyenoord in verdedigend opzicht wat in, waardoor er daarachter met twee 'zessen' zekerheid ingebouwd moet worden.

Luka Ivanusec
Hij is nog niet binnen, maar als Feyenoord erin slaagt Ivanusec los te weken bij Dinamo Zagreb, heeft Slot zijn droomkandidaat in huis. Ivanusec, veertienvoudig international van Kroatië, heeft zich nationaal en internationaal bewezen. De 24-jarige spelmaker creëert en is zeer doelgericht. Eerder dit seizoen maakte hij in de voorrondes van de Champions League een hattrick. Twee van de drie goals vielen van buiten de zestien, wat aantoont dat Ivanusec over een uitstekend schot beschikt.

Luka Stojkovic
Feyenoord verhuurde Ezequiel Bullaude en is druk bezig om Stojkovic voor hem in de plaats te halen. De negentienjarige Kroaat, die nog bij NK Lokomotiva Zagreb speelt, heeft van alle namen in dit rijtje het meeste weg van Szymanski. In potentie, in elk geval. Stojkovic is nog jong en lijkt, mocht Feyenoord erin slagen Dinamo Zagreb af te troeven, in eerste instantie gehaald te worden voor de toekomst.