Van Basten geeft waarschuwing af: 'Zijn echt donkere jaren, het was heel pijnlijk'

Van Basten geeft waarschuwing af: 'Zijn echt donkere jaren, het was heel pijnlijk'

18 augustus 2023 om 10:36

Marco van Basten heeft een lastige tijd achter de rug nadat hij een punt achter zijn loopbaan als voetballer zette. Bij de Cor Potcast vertelt de huidige analist over het feit dat hij moest stoppen door een blessure en wat voor impact dat had op zijn gezinsleven.

Voor Van Basten was er in 1995 geen andere optie dan stoppen. "Ik heb toen gezegd dat ik overleden was als voetballer. En dat was ook echt zo. Los daarvan had ik ook echt last van die enkel. Dus ik moest ook geopereerd worden en zorgen dat ik niet meer mank zou gaan lopen. Dat was een lange periode. En voor wat betreft het voetbal; ik stond op het hoogste punt van de hoogste berg en ik flikkerde keihard naar beneden naar het diepste punt."

De oud-speler van AC Milan en Ajax viel toen echt in een zwart gat. "Dat doet wat met je, dat is zwaar. Dat zijn donkere jaren voor mij geweest." Van Basten was al zijn hele loopbaan blessuregevoelig, maar een enkelblessure dwong hem om al op zijn dertigste te stoppen.

Van Basten had vooral last van zijn blessure na zijn loopbaan. Toen hij vrije tijd had voor zijn gezin, maar fysiek weinig kon doen. "Mijn kinderen groeiden toen op. Ik weet nog dat ik in de buurt aan het fietsen was, want wandelen ging niet. Toen kwam ik terug en toen had zij die krukken al klaar staan voor mij. Toen dacht ik: het moet zo zijn dat ik haar moet helpen en niet zij mij. Dat zijn wel pijnlijke momenten. Dat is vervelend, maar hoort ook een beetje bij het leven."