Timber bij Arsenal: kansen en verantwoordelijkheid voor jeugd, veel concurrentie

Timber bij Arsenal: kansen en verantwoordelijkheid voor jeugd, veel concurrentie

14 juli 2023 om 16:08
Laatste update: 14 juli 2023 om 16:08

Jurriën Timber heeft zijn toptransfer naar Arsenal afgerond. De 22-jarige verdediger verlaat Ajax voor een bedrag van 40 miljoen euro. Via bonussen kan dat bedrag oplopen tot 45 miljoen euro. Wat is het perspectief voor Timber in Noord-Londen? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Timber ondertekent in Noord-Londen een meerjarig contract, vermoedelijk tot medio 2028. De centrumverdediger speelde sinds 2014 in de jeugd van Ajax, waar hij op 7 maart 2020 zijn debuut in de hoofdmacht maakte. Ruim drie jaar en 121 officiële wedstrijden verder verruilt hij de Amsterdammers voor Arsenal.

Kansen voor de jeugd
Met een gemiddelde leeftijd van 24,4 had Arsenal in het afgelopen seizoen de jongste selectie in de Premier League. Manager Mikel Arteta staat erom bekend talentvolle spelers veel vertrouwen en verantwoordelijkheid te geven. Bukayo Saka (21), Gabriel Martinelli (22) en William Saliba (22) waren vaste waarden in het elftal van de Spanjaard, terwijl Martin Ødegaard (24) zelfs de onbetwiste aanvoerder was.

Urby Emanuelson, die de familie Timber kent, vertelde onlangs al in #DoneDeal, de transferpodcast van VoetbalPrimeur, dat hij de Oranje-international wel bij Arsenal ziet. "Ze gaan daar heel goed met jonge spelers om. Als je ziet hoe ze omgaan met Martinelli, Odegaard, Saka... Dat zijn allemaal jongens die fouten mogen maken en tegelijk belangrijk worden gemaakt."


Martinelli, Gabriel Jesus, Saka en Saliba juichen na een doelpunt van Arsenal

Mogelijke posities
Arteta speelt met Arsenal in een 4-3-3-formatie. Timber, die bij voorkeur als rechtercentrale verdediger speelt, kan in de opvatting van Arsenal ook als rechtsback uit de voeten. Het afgelopen seizoen deed Arteta op die positie een beroep op Ben White, Takehiro Tomiyasu en zelfs Thomas Partey. Twee eerstgenoemden zijn van origine centrale verdedigers, terwijl Partey een controlerende middenvelder is.

Door de speelstijl van Arsenal is het goed mogelijk dat Arteta ook Timber inzet op die positie. In balbezit houden The Gunners alleen de twee centrumverdedigers achterop, de backs komen aan de binnenkant te spelen en worden middenvelders. Dit geldt vooral voor linksback Oleksandr Zinchenko, maar ook op rechts wordt de vleugelverdediger geregeld doorgeschoven.


Arsenal valt aan tegen Newcastle United. Rechtsback White - rechtsonder in het zestienmetergebied in beeld - trekt naar binnen en wordt middenvelder/aanvaller. Bron: Arsenal

Dominante speelstijl
Wat spelopvatting betreft, heeft Timber weinig aanpassing nodig. Bij Ajax had hij vrijwel altijd meer balbezit dan de tegenstander, iets wat Arsenal onder Arteta ook heeft. Arteta verwacht van zijn achterhoede veel voetballend vermogen.

Concreet moeten de twee centralen over een goede inspeelpass beschikken. Het echte voetbal moet achterin van de backs komen. Zoals eerder beschreven worden de vleugelverdedigers in balbezit veredelde middenvelders. Dat Timber de jeugdopleiding van Ajax heeft doorlopen en over een uitstekende basistechniek beschikt, kan hem zeker helpen in het Emirates Stadium.

Concurrentie
Aan centrumverdedigers geen gebrek bij Arsenal. Rechts centraal kan Arteta kiezen tussen Saliba, Gabriel, White en Rob Holding. Ook Tomiyasu kan centraal achterin uit de voeten. Mits fit, lijkt Saliba een zekerheid, waardoor Timber zich kan richten op de positie rechts naast de Fransman. Door een rugblessure miste Saliba echter een groot deel van de tweede seizoenshelft. Tel daarbij op dat Arsenal op vier fronten actief is (Premier League, Champions League, FA Cup en League Cup) en de logische conclusie is dat Arteta Timber zeker kan gebruiken.

Conclusie
Dat Timber multi-inzetbaar is, maakt dat hij een interessant profiel heeft voor het huidige Arsenal. Door het drukke schema van de Engelse topclub hoeft hij er niet voor te vrezen dat hij een seizoen lang de bank warm houdt. Timber beschikt - in elk geval in voetballend opzicht - over voldoende kwaliteiten om qua niveau aan te sluiten bij de top van de Premier League. En: Lisandro Martínez heeft bewezen dat een centrale verdediger in Engeland niet per definitie lang hoeft te zijn.