Jong Oranje op rapport: twee dissonanten en vier ruime voldoendes na remise

Jong Oranje op rapport: twee dissonanten en vier ruime voldoendes na remise

24 juni 2023 om 19:54
Laatste update: 24 juni 2023 om 20:01

Jong Oranje heeft een plek in de knock-outfase van het EK O21 door een late goal van Brian Brobbey nog in eigen hand. De ploeg van bondscoach Erwin van de Looi speelde in Tbilisi met 1-1 gelijk tegen de leeftijdsgenoten van Portugal. VoetbalPrimeur maakt rapport op van de tweede groepswedstrijd.

Bart Verbruggen - 6,5: was in de openingswedstrijd tegen Jong België de absolute uitblinker, zaterdagavond kreeg Verbruggen weinig kansen om zich te onderscheiden. Jong Portugal kwam slechts een handjevol keren in de zestien van Jong Oranje. Aan de tegengoal kon de naar Brighton vertrekkende goalie niets doen.

Devyne Rensch - 6: kwam amper in het stuk voor. Rensch moest in tegenstelling tot collega-back Hartman voor de aanvallende impulsen zorgen, maar slaagde daar niet in. De Ajacied stuitte telkens op Nuno Tavares en werd er bij rust afgehaald door Van de Looi.

Jan Paul van Hecke - 5,5: Van Hecke maakte, met name voor rust, een onzekere indruk. De verdediger, normaliter een baken van rust, nam geen initiatief aan de bal en liet zich tot twee keer toe in zijn rug verrassen. Bij het doelpunt van Almeida deed Van Hecke té weinig.

Micky van de Ven - 7: het is geen wonder dat Premier League-clubs hengelen naar de handtekening van Van de Ven. De VfL Wolfsburg-verdediger schakelde de bij PSV vertrokken Fábio Silva vrijwel moeiteloos uit. Spitsen uitschakelen is de reden waarom Van de Looi hem opstelt.

Quilindschy Hartman - 7: Hartman speelde tegen Jong België sober, maar was zaterdagavond een van de beteren bij Jong Oranje. Met splijtende passes en openingen vond de Feyenoorder geregeld de vrije man op het middenveld of voorin. Waar Arne Slot verlangt dat Hartman zich bemoeit met het aanvalsspel, wil Van de Looi dat de linksback naast Van de Ven blijft staan. Hartman wordt beperkt in zijn aanvalsdrang.

Quinten Timber - 5: had het enorm moeilijk tegenover het sterke Portugese middenrif. Timber ging mee in het fysieke spel en liep onnodig tegen een gele kaart aan. De Jong Oranje-aanvoerder mist het laatste groepsduel met Jong Georgië, waardoor het toernooi er mogelijk al op zit voor de Feyenoorder.

Ryan Gravenberch - 7: Gravenberch mist wedstrijdritme, zijn kwaliteiten staan buiten kijf. De controleur speelde ballen met lef tussen de linies in en draaide geregeld fraai weg. Flink minpunt: Gravenberch was doelpuntenmaker Almeida bij de 1-0 helemaal kwijt.

Jurgen Ekkelenkamp - 5,5: het valt te betwijfelen of Van de Looi moet vasthouden aan Ekkelenkamp, die onder de huidige bondscoach de meeste wedstrijden in Jong Oranje heeft gespeeld. De Royal Antwerp-middenvelder speelde net als tegen Jong België ongelukkig en was onzichtbaar.

Kenneth Taylor - 5,5: slordig. Dat woord vat de wedstrijd van Taylor goed samen. De Ajacied grossierde in balverlies, terwijl hij bij vlagen voldoende tijd had om wat goeds met de bal te doen. Taylor lijkt niet helemaal gelukkig met zijn rol aan de linkerkant.

Crysencio Summerville - 5: zat er niet lekker in tegen Jong Portugal, terwijl hij tegen Jong België de meest dreigende Oranje-speler was. Weinig lukte bij Summerville, die halverwege de tweede helft uit zijn lijden werd verlost. 

Brian Brobbey - 7: gebruikte zijn sterke lichaam goed tegen de fysieke Portugezen. Na twintig minuten miste Brobbey een gigantische kans, twaalf minuten voor tijd beloonde hij zichzelf voor het harde werken met de gelijkmaker. Door de goal van Brobbey heeft Jong Oranje plaatsing voor de knock-outfase in eigen hand.

Invallers:
Milan van Ewijk - 6,5: viel na rust in voor Rensch en was actieve dan zijn voorganger. Van Ewijk klopt bij Van de Looi op de deur voor een basisplaats.
Wouter Burger - 6: viel na rust in voor Timber en liep al snel tegen een gele kaart aan. Burger had bij vlagen moeite met het hoge tempo, maar hield zich staande.
Joshua Zirkzee - x: viel na 70 minuten in voor Summerville en speelde te kort voor een beoordeling.
Ian Maatsen - x: viel na 80 minuten in voor Ekkelenkamp en speelde te kort voor een beoordeling.
Thijs Dallinga - x: viel na 80 minuten in voor Brobbey en speelde te kort voor een beoordeling.

Erwin van de Looi - 6: Van de Looi blijft vasthouden aan 4-2-2-2, maar de vraag rijst of dit systeem wel goed bij het huidige Jong Oranje past. Meerdere spelers komen niet goed tot hun recht. Door de goal van Brobbey mag Van de Looi blijven hopen dat zijn periode als bondscoach niet al in de groepsfase strandt.