Endt over jeugdopleiding Ajax: 'Dat is één van de oorzaken van de onrust'

Endt over jeugdopleiding Ajax: 'Dat is één van de oorzaken van de onrust'

6 mei 2023 om 14:40

David Endt weet dat niet iedereen bij Ajax staat te springen om de grote rol van data in de jeugdopleiding. De voormalig teammanager zegt in het Algemeen Dagblad dat in Amsterdam de vrees leeft dat 'een stukje magie' verdwijnt. Het is een verschil met AZ.

Na het Youth League-succes van AZ wordt er veel gewezen op de locatie van het trainingscomplex in Wijdewormer. Onder meer de geboren Amsterdammers Wouter Goes en Ernest Poku maakten indruk tijdens het toernooi. Binnen de jeugdopleiding van Ajax broeit het ondertussen. Zo vertrekt hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali na dit seizoen, net als techniektrainer Gerald Vanenburg.

Endt kent beide jeugdopleidingen goed, mede doordat hij een jeugdspeler van AZ begeleidt. "Data en kracht zijn er ondersteunend", stelt hij in het AD over de Alkmaarders. "Bij Ajax zijn ze bang dat de magie van het echte voetbal erdoor wordt weggemoffeld. Dat is wel typisch Ajax en het is een van de oorzaken van de onrust op De Toekomst momenteel."

Endt ziet veel verschillen. "Bij AZ wordt er een soort realiteitszin toegevoegd aan het spel. Er worden teams gekweekt die lang bij elkaar blijven. En dus winnen. Ajax leidt veel meer individuele spelers op. Ze zeggen: het is mooi om te winnen, maar het is nog mooier om een speler af te leveren voor het eerste elftal. Daar valt ook iets voor te zeggen. Dit succes van AZ brengt de club veel, maar het echte resultaat ervan zien we over drie jaar pas. Hoeveel spelers van dit elftal halen de absolute top?"

Wel denkt Endt dat AZ profiteert van de locatie van het trainingscomplex, dat sinds enkele jaren net boven Amsterdam is gevestigd. "Het kan net dat verschil maken voor een talent uit Amsterdam dat de voorkeur heeft voor een opleiding met een mildere uitstraling, die net zo goed is georganiseerd is als die van Ajax, waar de cultuur harder is."