Historisch: Youth League-finale is een feit voor AZ, weer feest na penaltyserie

21 april 2023 om 15:08
Laatste update: 21 april 2023 om 15:16

De talenten van AZ hebben historie geschreven, door het goede voorbeeld van het eerste elftal te volgen. Na strafschoppen werd Sporting Portugal verslagen. Daardoor zijn de Alkmaarders de eerste Nederlandse club die de finale van de Youth League weet te halen.

Voorafgaand aan de halve finale van de Youth League verkeerde AZ O18-trainer Jan Sierksma lang in onzekerheid. Mexx Meerdink en Wouter Goes zaten een dag eerder namelijk ook bij de selectie voor het Conference League-duel met RSC Anderlecht. Uiteindelijk maakte alleen Goes de trip naar Zwitserland. Met de aanvoerdersband om zijn arm moest de talentvolle verdediger toekijken hoe Sporting op geweldige wijze de leiding greep.

In de negende minuut sneed Sporting-aanvaller Diogo Cabral naar binnen. De jonge buitenspeler besloot van afstand uit te halen: hij kegelde de 1-0 via de paal achter doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro. De talenten van AZ moesten daardoor aan de bak en kregen al snel loon na werken. In de eerste helft wisten de Alkmaarders hun achterstand namelijk te veranderen in een voorsprong.

Na een half uur spelen frommelde Ernes Poku de gelijkmaker binnen, terwijl Ro-Zangelo Daal niet veel later een schitterende treffer produceerde. Daardoor ging AZ met een comfortabele voorsprong rusten. De ploeg van trainer Sierksma kwam echter niet goed uit de kleedkamer: aanvaller Jayden Addai leverde een bal bijzonder knullig in en beging direct daarna een overtreding, waardoor de bal op de stip ging. Owusu-Oduro ging de goede hoek in, maar was alsnog kansloos: 2-2.

Toen AZ de knop weer wist om te zetten na de ongelukkige tegengoal, bezorgde het de leeftijdsgenoten van Sporting nog een aantal hachelijke momenten. Zo pegelde Lewis Schouten een vrije trap van verre afstand op de paal. In de slotfase werden de Portugezen ook nog even gevaarlijk, maar AZ wist stand te houden, al pakte Finn Stam nog rood. Een strafschoppenserie was uiteindelijk noodzakelijk in Genève: in de Youth League doet de UEFA namelijk niet aan verlenging.

De strafschoppenserie vond enkele uren na de penaltyreeks van de AZ-hoofdmacht plaats. Het eerste elftal wist RSC Anderlecht op die manier opzij te zetten. Uiteindelijk wist AZ O18 het goede voorbeeld te volgen in Zwitserland: het nam zijn strafschoppen beter dan Sporting, waardoor een plekje in de finale van de Youth League een feit is. Doelman Owusu-Oduro groeide, net als Mathew Ryan een dag eerder, uit tot de held van AZ. Nog nooit eerder slaagde een Nederlandse club erin om de eindstrijd van het jeugdtoernooi te behalen. In de finale zal AZ het opnemen tegen AC Milan of Hajduk Split.