Grote Juventus-straf teruggedraaid, Oude Dame stijgt vier plekken op ranglijst

Groot nieuws uit Italië: immense puntenstraf Juventus ongedaan gemaakt

20 april 2023 om 18:41
Laatste update: 20 april 2023 om 18:49

De enorme puntenstraf die Juventus kreeg is voorlopig teruggedraaid. De Oude Dame kreeg vijftien punten in mindering omdat het gesjoemeld zou hebben met de boekhouding, maar na een hoger beroep is de straf voorlopig geschrapt. Juventus staat daardoor plots op de derde plek in de Serie A.

In januari maakte de rechtbank bekend dat Juve vijftien punten in mindering kreeg. In totaal zou voor zo'n 115 miljoen euro aan fraude zijn gepleegd rond transfers en salarissen. Zo werden spelers verkocht of geruild voor bedragen die niet overeenkwamen met hun marktwaarde. Juve ging succesvol in hoger beroep: volgens het Italiaanse gerechtshof kan juridisch niet goed onderbouwd worden dat Juve gestraft moet worden voor het overwaarderen van spelers.

Daardoor krijgt de Italiaanse recordkampioen zijn vijftien afgenomen punten voorlopig terug. De aanklager krijgt wel nog dertig dagen de tijd om een nieuw proces aan te spannen. Daarin zal het de originele eis beter moeten onderbouwen, of een nieuwe strafeis in moeten dienen.

Door de uitspraak van het gerechtshof stijgt Juventus van de zevende naar de derde plek in de Serie A. De ploeg van Massimiliano Allegri kan Champions League-voetbal nu ruiken. Voor AC Milan is de teruggedraaide Juve-straf erg slecht nieuws: de halve finalist van de Champions League valt nu buiten de top-vier. Stadsgenoot en tegenstander Internazionale staat nu zelfs zesde.