Zeven conclusies: Ajax helpt Feyenoord uit dubbel-droom, Slot onderwijst Heitinga

Zeven conclusies: Ajax helpt Feyenoord uit droom, Slot onderwijst Heitinga

6 april 2023 om 00:00
Laatste update: 6 april 2023 om 13:21

Ajax staat in de finale van de KNVB Beker. In de 195ste editie van de Klassieker wonnen de Amsterdammers nipt van de Rotterdammers (1-2), maar over de uitslag zal het de komende dagen amper gaan. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies.

Klassieker (sportief) ongeëvenaard
Deze wedstrijd. Deze spanning. Deze rivaliteit. Het is en blijft ongeëvenaard in Nederland. De grootste wedstrijd van het jaar kreeg woensdagavond een extra bekereditie, die net als achttien dagen geleden (2-3 in Amsterdam) niet teleurstelde. In sportief opzicht, weliswaar. Ajax won en treft daardoor net als vorig jaar PSV in de eindstrijd van de KNVB Beker.

Dieptepunt in historie Klassieker en Nederlandse voetbal
Maar het moge duidelijk zijn dat het de komende dagen amper zal gaan over de winnaar van de Klassieker. In de 62ste minuut sloeg de vlam in de pan. Aanvoerders Orkun Kökcü en Dusan Tadic botsten frontaal, gevolgd door hét moment van de avond: een aansteker uit het publiek raakte het hoofd van Davy Klaassen, bij wie het bloed uit het hoofd liep.

Na een toespraak van John de Wolf ('gebruik je verstand, g*dverdomme!') en een onderbreking van een half uur werd de wedstrijd hervat. Na enkele minuten moest Klaassen, fysiek en mentaal aangeslagen, de strijd staken. Gewisseld worden door supportersgeweld... Het Nederlandse voetbal wordt kapotgemaakt door een stel gekken.

De Kuip letterlijk in vuur en vlam
Al bij het eerste fluitsignaal liep het uit de hand in De Kuip. De aanhang van Feyenoord had zoveel vuurwerk afgestoken dat scheidsrechter Allard Lindhout - de Klassieker-debutant die bij veel cruciale momenten niet bepaald gedecideerd overkwam - het spel na een halve minuut al tijdelijk stil moest leggen vanwege de stevige rookontwikkeling. Dat was waarschijnlijk al voldoende aanleiding voor de aanklager om een vooronderzoek in te stellen.

Ajax blokkeert weg naar Feyenoord-dubbel
Tussen de tweede en 61ste minuut werd het wél een Klassieker zoals een Klassieker hoort te zijn. Feyenoord was van plan om Ajax in een nog diepere crisis te storten en op koers te blijven voor de eerste Nederlandse dubbel in veertig jaar, maar het werd geen droomavond. Verre van. De slechte film in De Kuip eindigde met een happy end voor Ajax, maar het bereiken van de finale voelt voor veel betrokkenen even als een bijzaak.

Baas verre van een baas
Eén van de vragen die blijft hangen na deze Klassieker: wáárom koos John Heitinga voor Youri Baas. De twintigjarige linksback was duidelijk niet klaar voor een Klassieker, maar werd in het diepe gegooid en verzoop. Zelfs de volgens Heitinga 'weinig overtuigende' Owen Wijndal kan Baas niet overtreffen. Om over die back aan de andere kant, spookrijder Jorge Sánchez, nog maar te zwijgen.

Fenomeen Gimenez
Een nieuwe Klassieker, een nieuw doelpunt van Santiago Gimenez. Het Mexicaanse fenomeen scoorde in de laatste twee bekerwedstrijden tegen NEC en sc Heerenveen en was ook in zijn laatste drie Eredivisie-duels met FC Volendam, Ajax en Sparta trefzeker. Daarnaast trof hij doel in zijn laatste Europese wedstrijd, thuis tegen Shakhtar Donetsk. Feyenoord heeft met Gimenez een speler in huis die het transferrecord - Luis Sinisterra voor 25 miljoen euro naar Leeds United - alweer kan breken.

Heitinga en Slot in de media
Dan nog even over de interviews van de beide trainers na afloop. John Heitinga vond het bij de media 'wel erg lang over het incident gaan' en noemde de tweede gele kaart van Kenneth Taylor, die geschorst is voor de finale, 'het smetje op de avond'. Arne Slot vond wél de juiste woorden. Hij relativeerde niets en keurde het wangedrag van zijn eigen aanhang af. Ook in zijn interviews is Slot de beste trainer van Nederland.