Ajax op rapport: hoofdrol Tadic en Klaassen, toch nog vier onvoldoendes

Ajax op rapport: hoofdrol Tadic en Klaassen, toch nog vier onvoldoendes

5 april 2023 om 22:45

Na alle misère van dit seizoen kan Ajax toch nog een prijs pakken. De Amsterdammers versloegen Feyenoord in een krankzinnige Klassieker en staan op 30 april tegenover PSV in de bekerfinale. VoetbalPrimeur maakt rapport op.

Gerónimo Rulli - 6,5: met Rulli heeft Ajax weer een betrouwbare sluitpost onder de lat staan. De Argentijnse wereldkampioen zat er lekker in en bewees dat met zijn redding op de vroege kans voor Santiago Gimenez, die hem later alsnog kansloos liet.

Jorge Sánchez - 5: één van de meest bekritiseerde Ajacieden leidde zowaar de openingstreffer van Ajax in, met een voorzet die nota bene niet eens aankwam. Daarna zakte Sánchez' spel weer naar een bedenkelijk niveau.

Jurriën Timber - 5: geen goede beurt van Timber, die opnieuw een weinig zekere indruk achterliet en een grove dekkingsfout maakte bij de gelijkmaker van Feyenoord. Het is hopen op betere tijden voor Timber.

Edson Álvarez - 7: de Mexicaan onttrekt zich al het hele seizoen aan de Ajax-malaise, ook in De Kuip. Maar hij wordt node gemist op het middenveld. Bij de vroege kans voor Gimenez was te zien dat Álvarez geen absolute topverdediger is.

Youri Baas - 4,5: in het uur dat hij speelde was het evident dat Baas niet klaar is voor een wedstrijd van dit niveau en met deze intensiteit. De linksback werd in het diepe gegooid en verzoop tegenover Alireza Jahanbakhsh en Marcus Pedersen, die niet eens groots speelden.

Kenneth Taylor - 5,5: omdat Álvarez weer in de verdediging werd geposteerd, was Taylor weer de meest controlerende middenvelder bij Ajax. En dat is hij niet. Ook in deze Klassieker werd Taylor, die wel een voldoende haalde, betrapt op zijn zwaktes. Door zijn rode kaart mist hij de finale.

Steven Berghuis - 5: van een 45-voudig international mag Ajax meer verwachten. De klad zit er al langer in bij Berghuis, die vooral in de beginfase extreem slordig was en zich - logischerwijs - niet helemaal senang leek te voelen in de vijandige Kuip.

Davy Klaassen - 7,5: het onbedoelde middelpunt van deze voetbalavond. Klaassen maakte de 1-2, kroonde zich daarmee tot matchwinner, maar de aansteker die zijn hoofd trof maakte een vervolg uiteindelijk onmogelijk. Knap dat hij het nog probeerde.

Mohammed Kudus - 6: Kudus kreeg de eerste goede kans van de wedstrijd en had het vizier niet op scherp staan. De Ghanees liet weliswaar glimpen van zijn gigantische kwaliteiten zien, maar zijn stempel kon hij niet drukken.

Dusan Tadic - 6,5: topwedstrijden brengen het beste én slechtste naar boven in Tadic. De aanvoerder van Ajax opende de score en fungeerde weer als de grote leider, maar speelde ook een kwalijke rol met zijn provocerende en theatrale gedrag.

Steven Bergwijn - 7: het is duidelijk dat Bergwijn de weg naar boven heeft ingezet. Zonder bijzonder dwingend te spelen, had de aanvaller een aandeel in een aantal gevaarlijke Ajax-aanvallen en -uitbraken.

Invallers
Francisco Conceição - x: viel na 61 minuten in voor de geblesseerde Kudus en speelde te kort voor een beoordeling.
Brian Brobbey - x: viel na 66 minuten in voor de aangeslagen Klaassen en speelde te kort voor een beoordeling.
Jorrel Hato - x: viel na 73 minuten in voor Baas en speelde te kort voor een beoordeling.
Calvin Bassey - x: viel na 74 minuten in voor Berghuis en speelde te kort voor een beoordeling.
Florian Grillitsch - x: viel na 97 minuten in voor Bergwijn en speelde te kort voor een beoordeling.

John Heitinga - 6,5: zijn tweede Klassieker als trainer van Ajax verliep opnieuw zeer turbulent, maar nu wél met een goede afloop. En een winnende trainer heeft altijd gelijk, ook al kunnen er hier en daar vraagtekens worden gezet bij zijn keuzes.