Flopteam van het WK: deze supersterren en Nederlander stelden zwaar teleur
Na een bizarre en meeslepende maand zit het WK erop, waardoor het tijd is om terug te blikken. Na het Elftal van het Toernooi is het nu ook tijd voor het flopteam: deze spelers stelden het meest teleur in Qatar.
Keeper: Neuer (Duitsland)
Doelmannen als Wayne Hennessey, Edouard Mendy en Saad Al Sheeb speelden ook een teleurstellend WK, maar Manuel Neuer mag het doel verdedigen van het flopteam. De Duitser kwam matig voor de dag in Qatar. Zeker in het laatste groepsduel tegen Costa Rica, toen Neuer blunderde bij alle tegengoals. In Duitsland wordt er niet voor niets gesproken over het einde van Neuer zijn periode in Die Mannschaft.
Verdedigers: Schlotterbeck (Duitsland), Süle (Duitsland) en Sánchez (Mexico)
Mexico kende een teleurstellend WK en daar had Ajax-verdediger Jorge Sánchez zeker een aandeel in. Net als in Amsterdam kon de rechtsback niet overtuigen, zowel in verdedigend als aanvallend opzicht. Het leverde hem een storm aan kritiek op in Mexico, waar velen vinden dat hij überhaupt nooit geselecteerd had mogen worden.
De achterhoede was de grote zwakte van Duitsland op het WK en dat kwam zeker ook door Niklas Süle. Zo noemde Rafael van der Vaart hem 'de Duitse Harry Maguire'. Süle zakte tegen Japan (1-2 nederlaag) ongekend hard door het ijs als rechtsback. In de overige twee duels van de Duitsers kon de speler van Borussia Dortmund ook niet overtuigen als centrale verdediger.
De verdediging van het flopteam wordt compleet gemaakt door nog een verdediger van Dortmund. De twijfelachtige eer is voor Nico Schlotterbeck, die bij zijn club ook niet in goede vorm steekt. Tegen Japan speelde Schlotterbeck eveneens een vreselijke wedstrijd, waarna hij zijn basisplek kwijt raakte. Richting het EK van 2024 in eigen land zal bondscoach Hansi Flick hard op zoek moeten naar een oplossing voor dit defensieve probleem.
Middenvelders: Lindström (Denemarken), De Bruyne (België), Bergwijn (Nederland) en Valverde (Uruguay)
Bij Real Madrid doet Federico Valverde het dit seizoen bijzonder goed. Daardoor ging hij als één van de beoogde sterren van Uruguay naar het WK. Er kwam echter niets van terecht: Valverde leek wel op een compleet andere speler in Qatar. De rappe middenvelder leverde de simpelste ballen in en kon zich eigenlijk geen één keer onderscheiden.
Als we het toch hebben over spelers die op het WK geen schim van zichzelf waren, kunnen we meteen over Kevin De Bruyne beginnen. De creatieveling laat bij Manchester City wekelijks geweldige dingen zien. Dat kwam er alleen totaal niet uit bij De Rode Duivels. Ondertussen ergerde De Bruyne zich aan het spel van zijn medespelers, maar zelf wist hij België geen moment op sleeptouw te nemen.
Er leek geen twijfel te bestaan over Steven Bergwijn in het Nederlands elftal, tot hij in september en oktober hopeloos uit vorm raakte bij Ajax. De aanvaller wist zich niet meer te herpakken in Amsterdam en ook zijn spel op het WK was ook niet goed. De rapporteurs van VoetbalPrimeur gaven Bergwijn niet voor niets een 5 bij al zijn vier WK-optredens. Daardoor krijgt de aanvaller een plekje als aanvallende middenvelder in dit elftal.
Jesper Lindström is misschien wel de meest teleurstellende speler van het meest teleurstellende land op het WK. De Deense creatieveling doet het bij Eintracht Frankfurt goed in de Bundesliga, maar daar was in Qatar niets van terug te zien. Vooral tegen Australië was het schrikbarend wat Lindström liet zien. Voor hem is het misschien maar beter dat Denemarken met één punt op zak weer naar huis moest.
Aanvallers: Hazard (België), Ronaldo (Portugal) en Bale (Wales)
Op zijn laatste WK waren de ogen bij Wales gericht op Gareth Bale. Ondanks zijn teleurstellende laatste jaren in het clubvoetbal, presteerde de aanvaller vaak wel met zijn land. Dat was in Qatar echter niet het geval. Buiten zijn benutte penalty tegen de VS was Bale eigenlijk compleet onzichtbaar. Met een hamstringblessure eindigde zijn WK op typische wijze.
Dit toernooi moest een ultieme strijd tussen Cristiano Ronaldo en Lionel Messi opleveren, in hun Last Dance. Ronaldo was echter totaal geen partij voor de winnaar van dit WK. De Portugees scoorde in zijn eerste wedstrijd nog vanaf de stip, maar daar bleef het ook bij. Ronaldo viel daarnaast wel op met zijn verongelijkte gedrag na een wissel. Daarna verdween hij zelfs helemaal naar de Portugese bank.
In Qatar bevestigde Eden Hazard andermaal dat hij een compleet andere speler is dan een paar jaar geleden. De captain deelde flink mee in de WK-malaise van de Belgen. In het allesbeslissende duel met Kroatië begon Hazard zelfs als wissel. Het is voor beide partijen beter dat de buitenspeler nu afzwaait als international.
Wisselspelers: naast deze elf spelers stelden nog negen anderen teleur op het winterse WK. Zij krijgen daardoor een plekje op de bank bij het flopteam.
Edouard Mendy (Senegal), Saad Al Sheeb (Qatar), Antonio Rüdiger (Duitsland), Almoez Ali (Qatar), Aaron Ramsey (Wales), Walid Cheddira (Marokko), Darwin Núñez (Uruguay), Lautaro Martínez (Argentinië), Romelu Lukaku (België).