Elftal van het WK: drie Argentijnen, drie Fransen en geen Nederlander
Met een daverende finale tussen Frankrijk en wereldkampioen Argentinië is het WK ten einde gekomen. Tijd om de balans op te maken: in het beste WK-elftal staan drie Argentijnen, drie Fransen, twee Kroaten, twee Marokkanen en één Engelsman.
Keeper: Martínez (Argentinië)
Yassine Bounou en Dominik Livakovic blonken uit namens respectievelijk Marokko en Kroatië, maar Emiliano Martínez werd uitgeroepen tot de beste keeper van het WK en kan dus absoluut niet ontbreken in dit sterrenelftal. Wat je ook van hem vindt, de Argentijn was in de penaltyseries tegen Nederland en Frankrijk goud waard voor de kersverse wereldkampioen. En wat te denken van zijn redding op het schot van Randal Kolo Muani in de slotminuut van de verlenging...
Verdedigers: Gvardiol (Kroatië), Otamendi (Argentinië) en Dayot Upamecano (Frankrijk)
Het was een voetnoot in de ongekend drukke transferzomer: de interesse van Manchester City en Chelsea in RB Leipzig-talent Josko Gvardiol. Hadden we maar doorgedrukt, moeten de Premier League-clubs dit WK hebben gedacht. Gvardiol was elke wedstrijd de beste verdediger op het veld en moest alleen in de halve finale zijn meerdere erkennen in Lionel Messi. Hij is - volgens de laatste geruchten - inmiddels meer dan 100 miljoen euro waard.
Vier jaar FC Porto, vijf seizoenen Manchester City en tegenwoordig onverslaanbaar met Benfica: Nicolás Otamendi is nooit een misselijke verdediger geweest, maar dat hij op 34-jarige nog zó goed was... Nee, dat zagen voor het WK weinig mensen aankomen. De Argentijn is bezig aan zijn tweede jeugd en is met zijn onverzettelijkheid één van de symbolen van wereldkampioen Argentinië.
Tot de finale stond Theo Hernández op de nominatie voor een plek in het beste WK-elftal, maar de Franse linksback gooide zijn eigen ruiten in tegen Argentinië. Dayot Upamecano haalde wél zijn niveau. De Franse verdediger van Bayern München was een rots in de branding en voorkwam in de slotfase van de zinderende eindstrijd meerdere keren een Argentijnse goal. Alleen tegen Harry Kane - in de kwartfinale tegen Engeland - had Upamecano het lastig.
Middenvelders: Amrabat (Marokko), Modric (Kroatië), Ounahi (Marokko), Bellingham (Engeland), Griezmann (Frankrijk)
De liefhebbers smulden van spelers als Hakim Ziyech, maar de motor van het Marokkaanse elftal bleek Sofyan Amrabat. De in Huizen geboren middenvelder brak nooit écht door in de Nederlandse top, slaagde ook niet bij Club Brugge, maar heeft zich in Italië spectaculair ontwikkelt, zo onderstreepte hij tijdens het WK. Amrabat, begeerd door onder meer Liverpool en Tottenham Hotspur, liet de meeste balveroveringen noteren van alle WK-spelers.
Nog een Marokkaanse revelatie in het sterrenteam van het WK: Azzedine Ounahi. "El ocho! Die nummer 8! Wie is dat? Mijn God, dat is een ongelofelijke speler", zei de Spaanse bondscoach Luis Enrique na het verlies tegen Marokko in de achtste finales. De ranke, technische, energieke en creatieve middenvelder, die anderhalf jaar geleden nog een balletje trapte op het derde niveau in Frankrijk, beleefde zijn grote doorbraak in Qatar. FC Barcelona schijnt al geïnformeerd te hebben.
Van de 'Marokkaanse Modric' naar de échte Modric. De 'Last Dance' van één van de beste middenvelders ooit leverde geen gouden medaille op, maar Luka Modric maakte op het WK weer grote indruk met zijn spel, leiderschap en pure klasse. Van enige slijtage lijkt nog geen sprake: het 37-jarige symbool van Kroatië legde met de bal aan zijn voet veruit de meeste afstand af van alle WK-spelers.
Jamal Musiala, Pedri en Jude Bellingham: het was óók het WK van de jonkies. De Engelse tiener maakte de meeste indruk. Na vijf wedstrijden was het klaar voor Engeland, maar Bellingham was finalewaardig. De middenvelder bewees zich op negentienjarige leeftijd als de beste verdediger én aanvaller van de Engelsen. De wereld ligt aan zijn voeten.
Meng een theelepeltje N'Golo Kanté met een snufje Zinédine Zidane en je krijgt de Antoine Griezmann van dit WK. De ervaren linkspoot heeft zichzelf opnieuw uitgevonden en speelde de sterren van de hemel in Qatar, met zijn optredens tegen Australië, Engeland en Marokko als hoogtepunten. Atlético Madrid heeft opeens weer goud in handen met de 31-jarige Fransman.
Aanvallers: Mbappé (Frankrijk) en Messi (Argentinië)
De topscorer van het WK mag niet ontbreken in het Elftal van het WK: Kylian Mbappé was de afgelopen maand niet te verdedigen en ontplofte op het moment suprême met drie doelpunten in de finale. Het was niet genoeg om Argentinië te vellen, maar het Franse wonderkind, die ook de eerste penalty benutte in de strafschoppenserie, kan zichzelf helemaal niets verwijten.
Mbappé had voorafgaand aan de finale al een wereldtitel gewonnen, Lionel Messi nog niet. Op zijn vijfde en laatste mondiale eindronde kreeg hij zijn laatste kans en die greep hij met beide handen aan. De Argentijn speelde op 35-jarige leeftijd zijn beste WK ooit, met zeven doelpunten, drie assists en talloze dribbels om je vingers bij af te likken. Is Messi, nu hij wereldkampioen is, de beste voetballer ooit?
Wisselspelers: De volgende vijftien spelers maakten indruk, maar komen net tekort voor een plek bij de eerste elf. Ze maken de 26-koppige selectie compleet.
Yassine Bounou (Marokko), Dominik Livakovic (Kroatië), Nathan Aké (Nederland), Romain Saïss (Marokko), Achraf Hakimi (Marokko), Enzo Fernández (Argentinië), Rodrigo De Paul (Argentinië), Alexis Mac Allister (Argentinië), Jamal Musiala (Duitsland), Bruno Fernandes (Portugal), Hakim Ziyech (Marokko), Cody Gakpo (Nederland), Richarlison (Brazilië), Olivier Giroud (Frankrijk), Julian Álvarez (Argentinië).