'Als Oranje-spelers zo goed zijn als ze denken, hadden ze het moeten laten zien'

11 december 2022 om 09:38

Huub Stevens heeft niet genoten van het Nederlands elftal op het WK in Qatar. De Limburgse oud-trainer kraakt onder meer harde noten over de verdedigende speelwijze onder bondscoach Louis van Gaal.

"Ik heb Oranje eigenlijk nog nooit zo slecht zien voetballen op een wereldkampioenschap als nu", begint Stevens in gesprek met Voetbal International. "Ik snap dat je als bondscoach zo ver mogelijk wil komen en dat je een bepaalde tactiek kiest die on-Nederlands is, maar de uitvoering in balbezit was echt slecht. We zijn uitgeschakeld met een Duitse manier van spelen terwijl de Duitsers eruit gingen terwijl ze Nederlandser speelden dan wij."

Stevens vraagt zich af hoe het nu verder moet voor Oranje. "Ik vind het heel moeilijk. Want als deze spelers zo goed zijn als ze zelf denken, dan hadden ze het in Qatar moeten laten zien. Dat hebben ze niet gedaan, ze moeten echt in de spiegel kijken." De ex-trainer van PSV stelt dat Nederland voornamelijk 'tweederangs voetballanden' trof. "Argentinië is wel een goed voetballand, maar ik ben op dit WK niet zo onder de indruk van ze geweest. Toch gingen we pas voetballen tegen hen na een 2-0 achterstand. Onze spelers en onze bondscoach dachten echt dat ze wereldkampioen konden worden, maar zoveel kwaliteiten hebben ze echt niet vind ik."

Volgens Stevens stelden teveel spelers teleur. "Memphis Depay hebben we eigenlijk het hele toernooi niet gezien. Steven Bergwijn en Steven Berghuis werden wisselspelers. Dan heb je alleen Cody Gakpo nog die het redelijk heeft gedaan, maar naar voren toe hebben we heel veel snelheid en creativiteit gemist. Ja, we hebben aardig verdedigd, hoewel we op links natuurlijk wel een probleem hebben. Daley Blind is aan de bal goed, maar verdedigend veel te kwetsbaar. Ronald Koeman is ook niet een hele avontuurlijke coach, maar zo defensief als in Qatar zal hij het Nederlands elftal gelukkig niet laten spelen."