Ajax zorgt voor zevenklapper tegen Excelsior en heeft koppositie weer in handen

16 oktober 2022 om 21:50

Ajax heeft zondagavond een monsterscore neergezet tegen Excelsior. In eigen huis wonnen de Amsterdammers met maar liefst 7-1, waardoor ze terug aan kop zijn in de Eredivisie. Ajax profiteert dus optimaal van de misstap die AZ beging.

Eerder op zondag verloor AZ van Feyenoord, waardoor Ajax wist wat het te doen stond: winnen van Excelsior om de eerste plek weer in handen te krijgen. De ploeg van Alfred Schreuder begon geslepen aan de wedstrijd, met de tweede nederlaag tegen Napoli nog in het achterhoofd.

Dat leverde na een kwartier al de openingstreffer op. Excelsior-doelman Stijn van Gassel wist een schot van Steven Berghuis nog te pareren, maar in de rebound was het toch raak via Jorge Sánchez. Daarna was er voor Excelsior geen houden meer aan, terwijl Ajax juist op stoom kwam. Dik tien minuten later stond het al 2-0: na een actie van Calvin Bassey was Berghuis nu wel trefzeker met een uithaal.

Ajax kreeg daarna nog meer kansen. Met name Brian Brobbey kwam veel in scoringspositie. De spits, die weer in de basis mocht starten, zorgde eigenhandig voor de 3-0 en 4-0. Daarna begon Ajax aan een soort galavoorstelling, terwijl Excelsior daar niks tegenin kon brengen.

Dusan Tadic, Steven Bergwijn en Mohammed Kudus pikten in de laatste 25 minuten allemaal nog hun goaltjes mee. De treffer van de recordaankoop van Ajax was by far de mooiste van de drie. Ajax bleef bij een 7-0 stand ook nog zoeken naar goals, maar die vielen toen niet meer in Amsterdams voordeel. In de negentigste minuut redde Nikolas Agrafiotis de eer nog wel enigszins voor Excelsior met een knappe kopgoal: 7-1.

Dat werd ook de eindstand. Daardoor heeft Ajax de nare smaak van de tweede nederlaag tegen Napoli voor nu weg weten te spoelen. De Amsterdammers staan nu dus ook weer eerste in de Eredivisie. Voor Excelsior heeft de harde nederlagen weinig directe gevolgen. De Rotterdammers staan nu knap twaalfde.