FC Twente redt het niet in kolkende Grolsch Veste: Europees avontuur eindigt

25 augustus 2022 om 20:58
Laatste update: 25 augustus 2022 om 20:59

FC Twente is er donderdag niet in geslaagd om ten koste van Fiorentina de groepsfase van de Conference League te bereiken. In een bij vlagen verhitte Grolsch Veste wisten de Tukkers en de Italianen wonder boven wonder niet te scoren: 0-0.

FC Twente mocht nog volop dromen van een Europees avontuur doordat Vaclav Cerny vorige week in Florence voor de belangrijke aansluitingstreffer tekende. De Tsjech mocht ditmaal in de basis beginnen ten faveure van Daan Rots. De Tukkers maakten al snel hun intenties duidelijk. De ploeg van Ron Jans begon fel en gunde Fiorentina nauwelijks tijd om naar adem te happen. 

Michel Vlap dacht na ruim een kwartier de ban te breken, maar zijn inzet werd voor de doellijn weggehaald door Fiorentina-aanvaller Cabral. Aan de andere kant beet La Viola daarna ook wat van zich af. Cabral, even eerder nog de redder in nood, dacht op Lars Unnerstall af te kunnen, maar Michal Sadilek greep goed in. Het vuurwerk bleef vervolgens niet beperkt tot het veld. Italiaanse fans gooiden een vuurwerkbom in het vak met Twente-supporters. Na een korte onderbreking onderscheidde Unnerstall zich met een wereldredding. De Duitse doelman ranselde een van richting veranderde vrije trap van Riccardo Sotti uit het doel. 

Ook in de tweede helft zat Twente er meteen weer bovenop, gesteund door de Enschedese supporters. Michel Vlap en Virgil Misidjan kregen kansjes, waarna Cerny écht dicht bij de 1-0 was. Misidjan ontsnapte over de linkerflank en legde de bal panklaar voor Cerny, die tegen een Fiorentina-been aan schoot. Twente treurde niet en bleef de aanval zoeken, terwijl Fiorentina er af en toe gevaarlijk wist uit te komen.

Cerny en Misidjan maakten plaats voor Rots en Christos Tzolis. Een schot van de Griek werd vervolgens knap gekeerd door Fiorentina-doelman Terracciano. Twente kwam zelf goed weg na zeventig minuten. Unnerstall verichtte weer een cruciale redding, ditmaal op de ontsnapte Jonathan Ikoné. Het was al met al een wonder dat er geen doelpunten vielen in De Grolsch Veste.

Naarmate de tijd verstreek nam de spanning toe aan beide kanten. Het zorgde voor een verhitte sfeer met vuurwerk op de tribune, kleine opstootjes op het veld, de stadionspeaker die tot kalmte probeerde te manen, maar desondanks moest Ron Jans worden tegengehouden. De trainer kreeg geel voor zijn rol in het opstootje.

In de slotminuten bleef Twente vervolgens op de been doordat Mandragora met een omhaal de paal raakte. Tijdens de zes minuten blessuretijd kreeg Fiorentina-speler Igor Julio nog zijn tweede gele kaart, en was Joshua Brenet nog héél dichtbij. Het bleef echter bij 0-0, waardoor de Italianen zich plaatsen voor de groepsfase van de Conference League. Het Europese avontuur van de Tukkers eindigt.