Ajax lijkt nog zoekende, alvast één groot verschil tussen Ten Hag en Schreuder
Ajax trad dinsdag aan tegen een tegenstander van formaat: het Oostenrijkse Red Bull Salzburg. Deze club staat traditiegetrouw bekend om zijn felle manier van druk zetten, waardoor de opbouw van Ajax serieus werd getest. Na Feyenoord en PSV legt VoetbalPrimeur ook het tactische vergrootglas op Ajax.
Door Koen Bloks
Het eerste verschil tussen Schreuder en Ten Hag
In grote lijnen is er niet veel verschil tussen de speelwijze van Erik ten Hag en hoe opvolger Alfred Schreuder het komend seizoen wil gaan invullen. Maar wie in detail keek, zag een aantal nieuwe variaties. Ajax probeerde de centrale verdedigers van Salzburg af te jagen met de spits, die hulp kreeg van de buitenspeler aan de contrazijde. Dit was onder Ten Hag ook al het geval. Maar wat opvallend is: in sommige gevallen kreeg de spits ook hulp van de aanvallende middenvelder, iets wat we onder Ten Hag juist nooit eerder zagen. Het moet Ajax minder voorspelbaar maken en zorgen voor een snellere druk vooruit.
Aanvallende middenvelder Berghuis stapt een aantal keer door naast spits Mohammed Kudus of Dusan Tadic. Effectief is deze manier (nog) niet. Door de manier van spelen van Salzburg (4-4-2 met een ruit) mag je je afvragen of deze variatie handig is. Bron: Ziggo Sport.
Ook zonder doorstappen van Berghuis zou Salzburg namelijk al één speler meer op het middenveld hebben. Na het doorstappen van Berghuis (en Edson Álvarez) staan er zelfs twee spelers van de tegenstander vrij op het middenveld. Bron: Ziggo Sport.
Centrale opbouw komt matig uit de verf
Schreuder gaf in eerdere interviews aan naar een meer centrale opbouw te streven. Met Salzburg als tegenstander trof Ajax dus een elftal dat in een 4-4-2 formatie met een ruit stond geformeerd. Het lukte Ajax in deze wedstrijd meestal niet om de bal centraal te houden. Dat had verschillende redenen: de formatie van de tegenstander, veel opbouwmomenten via de doelman én individuele keuzes.
Ajax heeft veel opbouwmomenten via doelman Jay Gorter. Om de gewenste positionering aan te nemen en de bal centraal te houden, moet Ajax onder de eerste druk van Salzburg uit spelen. Bron: Ziggo Sport.
Ajax probeert met variaties onder de druk uit te komen: Owen Wijndal en Kenneth Taylor wisselen elkaar af, door laag naast Daley Blind én hoger aan de zijlijn te positioneren. De Oostenrijkers zetten enorm agressief druk. Bron: Ziggo Sport.
Ajax slaagt er sporadisch in om in bovenstaande gewenste positionering terecht te komen. Dat is onder andere de verdienste van de pressing van tegenstander Salzburg, maar Ajax is ook ontzettend slordig naar voren toe. Bron: Ziggo Sport.
Champions League- of Eredivisie-variant
Mogelijk speelde Ajax in Oostenrijk met de zogenoemde Champions League-variant. Middenvelder Mohammed Kudus begon in de spits, Steven Bergwijn op rechts en Dusan Tadic op links. Naarmate de wedstrijd vorderde, kwamen er meer onderlinge rotaties. Ook dat is een verschil met de speelstijl van Ten Hag. Maar het is de vraag of deze variant - met Kudus in de spits - kan werken in de Eredivisie.
Ook onder Schreuder zal Ajax met veel bezetting voor het doel spelen. Bergwijn valt de buitenkant aan, Wijndal de binnenkant en er is bezetting voor het doel met Tadic, Kudus en Berghuis. Ajax maakt drie prachtige treffers na goede combinaties. Bron: Ziggo Sport.
Salzburg speelde met veel bezetting voorin om druk te geven op de opbouw van Ajax, maar was geen graadmeter voor wat betreft de defensieve organisaties in de Eredivisie. Ironisch genoeg kopte Kudus Ajax naar een voorsprong, maar een type-Sebastién Haller ontbreekt nog, om op verschillende manier tot scoren te komen. Brian Brobbey is wederom onderweg, maar Schreuder hoopt nog op een tweede centrumspits. Gaat dit Ajax opbreken in de titelstrijd, weet het een vervanger voor de Eredivisie-topscorer aan te trekken of heeft het geen type-Haller nodig?
Koen Bloks (30) is oprichter van Tactical Base - een uitgebreid voetbal e-learning programma voor trainers. Eerder werkte hij voor PSV en Willem II als tactisch analist, nu begeleidt hij profspelers bij hun cognitieve en tactische voetbalontwikkeling.