Toornstra geen Til, veelbelovende Dilrosun en Danilo, Feyenoord zoekt automatismes
Feyenoord heeft de oefenwedstrijd tegen het Belgische Union Saint-Gilloise met 0-4 verloren. Nieuwkomers Danilo Pereira en Javairô Dilrosun laten een prima indruk achter, maar de Rotterdammers zijn nog niet in staat om het verlies van de aanvallers van vorig seizoen te compenseren.
Door Evert van Zoelen
Basiselftal nog niet compleet
Feyenoord speelt tegen Union Saint-Gilloise in vier blokken van dertig minuten. Blok één en twee zijn voor de eerste elftallen. In Blok drie en vier mogen de jeugdspelers met enkele invallers, onder wie proefspeler Jean-Paul Boëtius, het karwei afmaken.
De Rotterdammers beginnen aan de wedstrijd met de vertrouwde achterhoede. Justin Bijlow staat op doel, met daarvoor Marcus Pedersen, Gernot Trauner en Marcos Senesi. Jorrit Hendrix is, bij gebrek aan vervangers voor de vertrokken Tyrell Malacia, gelegenheidslinksback. Bij de middenvelders en aanvallers zien we slechts één speler terug die ook in de Conference League-finale tegen AS Roma aan de aftrap stond: Fredrik Aursnes. Orkun Kökcü is geblesseerd, daarom speelt Lutsharel Geertruida op het middenveld. Voor hen krijgt Jens Toornstra de kans als vervanger van Guus Til en mag Alireza Jahanbakhsh weer een gooi naar een basisplaats doen. Danilo en Dilrosun completeren de startopstelling.
Vaste patronen nog steeds aanwezig
Trainer Arne Slot lijkt geen concessies te hebben gedaan aan zijn manier van spelen. Feyenoord zet de tegenstander steeds hoog op het veld vast en zet direct druk op het moment dat de bal verloren wordt. Op het eerste gezicht is er één verandering: Feyenoord verdedigt nu vanuit een 4-1-4-1 formatie, terwijl Til vorig seizoen steevast naast de spits kwam, om een 4-4-2 te vormen.
Union heeft de bal, Feyenoord wacht de tegenstander op in een 4-1-4-1 formatie. Bron: Feyenoord TV.
Ook in balbezit lijkt er weinig te veranderen als de beoogde basiself speelt. De Rotterdammers bouwen van achteruit op en zorgen constant voor veel bezetting tussen de linies. Geregeld duiken linksback Hendrix en rechtsback Pedersen daar op. Daarnaast zijn er constant loopacties in de diepte.
Feyenoord als vanouds met veel spelers tussen de linies. Bron: Feyenoord TV.
Diepte zoeken zonder bal, zoals we gewend zijn van de Rotterdammers. Bron: Feyenoord TV.
Dilrosun en Danilo
Nieuwkomers Dilrosun en Danilo laten een goede indruk achter. Dilrosun is de aanvaller die het meeste gevaar sticht. Zo weet hij twee keer met een individuele actie voor gevaar te zorgen en zet hij met een steekpass Hendrix vrij voor de keeper. Dilrosun begint op papier als linksbenige linksbuiten, maar tijdens de wedstrijd beweegt hij regelmatig naar binnen en wisselt hij van positie met de rechtsbenige Jahanbakhsh.
Danilo laat zien dat hij een spits kan zijn die goed in het systeem van Slot past. De spits is met zijn snelheid een belangrijk wapen tijdens het drukzetten. Vooral zijn snelheid op de eerste meters direct na balverlies zorgt er meerdere keren voor dat Feyenoord de tegenstander tot snel balverlies dwingt. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop Bryan Linssen dat vorig seizoen invulde. Danilo laat zich bovendien regelmatig tussen de linies zakken en toont zich een balvaste spits.
Drie tegenvallers
Toch weet Feyenoord maar sporadisch tot kansen te komen en slaagt het er niet in om te scoren. Een aantal spelers valt tegen tijdens deze voorbereidingsperiode. Jahanbakhsh leidt veelvuldig balverlies en wordt na het eerste blok al vervangen voor Patrik Walemark, die ook geen onuitwisbare indruk achterlaat.
Toornstra weet zich de afgelopen jaren altijd weer de basis in te knokken, maar de inmiddels 33-jarige middenvelder lijkt niet de ideale opvolger van Til. Slot haalde de huidige PSV'er vorig jaar naar de Kuip, omdat hij een 'loper' zocht als aanvallende middenvelder: iemand die veel meters maakt en het team helpt door intensief druk te zetten. Toornstra heeft nog altijd zijn kwaliteiten, maar een 'loper', waar Slot in dit systeem naar zoekt, is hij niet meer. Toornstra is te langzaam op de eerste meters om Feyenoord te ondersteunen in het drukzetten of diep te gaan achter de verdediging.
Feyenoord nog niet op elkaar ingespeeld
Daarnaast zijn de spelers vooral voorin nog niet op elkaar ingespeeld. Geregeld verliest Feyenoord de bal nadat spelers elkaar verkeerd begrijpen. Vooral tijdens omschakelmomenten is dit regelmatig zichtbaar. Dit gebrek aan automatismen zien we op meerdere vlakken terug bij Feyenoord. Zo wisten de Rotterdammers afgelopen seizoen elke tegenstander onder druk te zetten, maar zien we nu dat Union geregeld een vrije speler op het middenveld kan vinden.
Feyenoord heeft bovendien moeite om na balverovering van de eigen helft af te komen. Het elftal staat heel compact op de eigen helft, waardoor er bij een balverovering eigenlijk geen opties vooruit zijn. Danilo kan hier een belangrijk rol in spelen, aangezien hij de kwaliteiten heeft om een bal even vast te houden en door te voetballen. De rest van het elftal sluit echter nog niet snel genoeg bij om tot een tegenaanval te komen. Dit zorgt ervoor dat Feyenoord het initiatief niet kan blijven vasthouden, voordat Union de Rotterdammers terugdringt op de eigen helft.
Aursnes onwennig in nieuwe rol
Ook lijkt Aursnes niet tot wasdom te komen op de meer aanvallende positie die hij deze wedstrijd bekleedt. Aangezien verdediger Geertruida naast hem speelt, staat de Noor hoger op het veld gepositioneerd en zien we hem zelfs enkele keren diep gaan achter de verdediging van Union. Aursnes blinkt doorgaans uit in het terugveroveren van ballen, de bal tussen de linies ontvangen gaat hem tot op heden minder goed af. Daarbij komt dat Feyenoord regelmatig tegen counters aanloopt, omdat de restverdediging niet goed staat. Het lijkt wachten tot Kökcü weer fit is en naast Aursnes op het middenveld kan spelen.
Conclusie
Feyenoord loopt tijdens het tweede blok tegen een 0-2 achterstand aan en ziet de score uiteindelijk oplopen tot 0-4. Voorafgaand aan de wedstrijd was al duidelijk dat Feyenoord zich nog moet roeren op de transfermarkt: de Rotterdammers zullen dat geheid ook nog gaan doen. Na de matige optredens van Jahanbakhsh en Walemark zal een buitenspeler hoog op het lijstje van Slot staan. Een 'loper' op 10 heeft Feyenoord wellicht al gevonden: de transfervrije Boëtius stond bij blok drie ineens aan de aftrap. Het lijkt erop dat Slot hem in ieder geval een serieuze kans gaat geven om een contract af te dwingen.