PEC heeft niet alleen van Ajax gewonnen, maar ook van de Ajax-fans
"Het kan ook een probleem worden voor Ajax met de zoektocht naar een nieuwe shirtsponsor"

"PEC heeft niet alleen van Ajax gewonnen, maar ook van de Ajax-fans"

23-04-2014 11:18
1

Het toernooi om de KNVB Beker kreeg zondag een nieuwe knauw. Hoog staat het nationale bekertoernooi niet aangeschreven in Nederland, maar volgens sportmarketeer Bob van Oosterhout kan de zege van PEC Zwolle voor een positieve verandering zorgen.

Ajax-supporters zorgden door het massaal afsteken van vuurwerk voor een valse start van de eindstrijd in de Kuip, die uiteindelijk overtuigend gewonnen werd door PEC Zwolle (5-1). Van Oosterhout erkent in gesprek met Metro dat de KNVB Beker er niet al te best op staat in Nederland, maar niet alleen het bekertoernooi kampt met een imagoprobleem. "Ik zou het breder willen trekken. Het is het voetbal zelf dat een imagoprobleem heeft", aldus Van Oosterhout, werkzaam bij Triple Double.

"Het is natuurlijk diep triest dat een groep leeghoofden het platform voetbal gebruikt om zich uit te leven in gedrag dat in de normale maatschappij niet getolereerd wordt. Jammer genoeg is dit gedrag niet van de voetbalsport los te zien. Het kan ook een probleem worden voor Ajax met de zoektocht naar een nieuwe shirtsponsor. Het imago van de club brokkelt heus niet in één keer af, maar er zullen toch mensen zijn die zeggen: waarom moeten wij onze naam verbinden aan een sport waar zoveel rare dingen gebeuren met zoveel agressie?"

Het feit dat PEC Zwolle uiteindelijk met de beker naar huis ging, valt bijna een geschenk uit de hemel te noemen. "Dat is de spijker op zijn kop. PEC heeft niet alleen van Ajax gewonnen, maar ook van de Ajax-fans. Hun zege gaf in ieder geval nog een bepaalde glans aan de bekerfinale”, aldus Van Oosterhout, die het optreden van Ajax-directeur Edwin van der Sar een sterk stukje damage control noemt. "Van der Sar nam zo sterk afstand van wat er gebeurd was. Dat kwam echt uit zijn hart, daar is geen mediatrainer aan te pas gekomen", aldus Van Oosterhout in Metro.