'2.000 euro winst, gaf me meer voldoening dan een Bundesliga-wedstrijd winnen'
Trainer, technisch directeur, scout, analist: de bedrijfstak betaald voetbal biedt genoeg carrièremogelijkheden voor spelers die hun loopbaan beëindigen. Sommigen van hen doen het echter nét even anders. VoetbalPrimeur portretteert een aantal oud-profs die het roer na hun carrière radicaal om hebben gegooid. In deze aflevering: Marcel Meeuwis, voorheen middenvelder van Willem II, VVV-Venlo, Roda JC, Borussia Mönchengladbach, Feyenoord, opnieuw VVV en Melbourne Heart, maar tegenwoordig een ondernemende duizendpoot.
Restaurant, schoonheidssalon, limoservice, FC De Rebellen
Dat hij niet voor eeuwig in de voetbalbubbel zou blijven hangen, werd tijdens de actieve carrière van Meeuwis al snel duidelijk. Voor zijn dertigste had hij al een restaurant, een schoonheidssalon en een limousinebedrijf beheerd. "De volledige focus op het voetbal heb ik nooit gehad", concludeert Meeuwis dan ook in gesprek met VoetbalPrimeur.
Vooral zijn limousineverhuur kostte hem veel tijd. "Ik was met Borussia Mönchengladbach op trainingskamp in Oostenrijk: mijn kamergenoot Thorben Marx lag lekker te rusten en ik zat op mijn laptop alle ritjes te plannen, alles te regelen." Toch kijkt hij met voldoening terug op de zijpaden die hij als speler al heeft bewandeld. "Is dat slim geweest? Nee en ja. Ik heb veel geleerd over welke fouten je als ondernemer kunt maken en wat wél goed kan gaan. Het is niet belangrijk wat, maar wie je kent. En mensen willen graag aangenaam verrast worden."
Dit bericht bekijken op Instagram
De inmiddels veertigjarige Goirlenaar kwalificeert zijn carrière als 'redelijk', al werd hem in zijn Willem II-tijd eigenlijk een grotere toekomst voorspeld. Wat als hij wel honderd procent met het voetbal bezig was geweest? "Ik ben wel nieuwsgierig naar hoe het had kunnen lopen, ja. Maar misschien had ik andere kwaliteiten dan juist niet gehad."
Nadat hij gestopt was, ontdekte Meeuwis namelijk zijn ware passie. In 2014 stond hij aan de basis van FC De Rebellen: een groep kleurrijke oud-profs - onder wie Andy van der Meijde, John de Wolf, Sjaak Polak, Wim Kieft, Glenn Helder, Jeroen Verhoeven, Patrick Pothuizen en Romano Denneboom - die zich beschikbaar stellen voor theatershows, quizavonden, wedstrijden of andere ludieke evenementen. "Dat was een uniek concept. Toen ik daar met één van mijn eerste opdrachten tweeduizend euro nettowinst haalde, gaf dat veel meer voldoening dan een wedstrijd winnen met Feyenoord of Gladbach, voor een paar duizend euro."
Dit bericht bekijken op Instagram
Koning Bal
In 2019 verkocht Meeuwis echter zijn Rebellen-aandelen en werd het tijd voor een nieuw project: Koning Bal, dat recentelijk in de Brabantse grensgemeente Baarle-Nassau is verrezen. Het concept bestaat uit meerdere parcoursen, voor alle denkbare balsporten: van voetbal en hockey tot jeu de boules en kogelstoten. Meeuwis vertelt er vol enthousiasme over. "Het zat al heel lang in mijn kop. Footgolf of midgetgolf, altijd hetzelfde: als je er niet zo goed in bent, heb je het na drie of vier banen wel gezien. Ik wil juist een leuk uitje verzorgen, waarbij de bal centraal staat: competitief, maar het moet ook voor de 'Pietertjes' gezellig zijn."
De eerste Koning Bal-locatie, inclusief horeca, is pas net open, maar Meeuwis en zijn compagnons kijken alvast verder. "We willen het als franchiseconcept door heel Nederland uitrollen en we zijn bezig met een tweede vestiging in Eindhoven." Mogelijk volgen ook de Belgische en Duitse markt. "De domeinnamen liggen in elk geval vast, ja", aldus de drijvende kracht achter het project. "Ik ontvang de groepen en ik ben de entertainer: ik leg het spel uit, ik doe de prijsuitreiking. Maar ik maak ook offertes op maat en ik netwerk met bedrijven, hier en daar een netwerkborrel of een golfdagje. Bij elk onderdeel hangen twee reclameborden. Die sponsors horen inmiddels bij de Koning Bal-familie en krijgen daar ook veel voor terug."
Op dit vlak komt Meeuwis' voetbalnetwerk soms goed van pas. "Voetbalshop als sponsor, dat is een makkelijk bruggetje. En een bedrijf uit Limburg, Apployee: dat is van een vroegere kameraad van me, van toen ik bij VVV speelde." Daar in Venlo maakte Meeuwis naam als een 'Bourgondische' voetballer, zoals hij het zelf omschrijft. "Ik ging er in het veld volledig voor en ik heb bij mijn weten nooit verzaakt. Maar of we nou met 4-0 wonnen of met 4-0 verloren: laat ons ook lekker naar de kroeg gaan of een drankje doen. Na inspanning komt ontspanning, dat past ook wel bij Koning Bal."
Dit bericht bekijken op Instagram
De lessen voor Meeuwis junior
Voor wie er nog aan twijfelde: Meeuwis vermaakt zich prima met zijn nieuwe carrière. Toen hij was gestopt als prof, bleek zijn oude club Willem II bereid om een opleiding tot trainer te faciliteren. "Zij wilden dat betalen. Maar ik heb gezegd: dat ambieer ik totaal niet." Zijn ervaringen als prof maakten het vooruitzicht op een mogelijk trainerschap niet bepaald aantrekkelijk. "Je kunt het nooit goed doen. Ik heb het zelf ook meegemaakt: er zijn een hoop spelers die het op je gemunt hebben als je trainer bent, meestal de wissels. En je wordt gegarandeerd vier, vijf keer in je carrière ontslagen. Heel apart."
Meeuwis heeft dan ook een rare nasmaak overgehouden aan ruim tien jaar profvoetbal. "Ik ben dankbaar dat ik het mee heb mogen maken, maar ik vind het niet erg dat ik er nu uit ben. Er lopen ook heel veel mooie mensen rond, maar het blijft een wereldje met hier en daar wat eigenaardige personen. Een beetje achterbaks soms."
Dat het leven als profvoetballer ook schaduwkanten heeft, weet ook de veertienjarige zoon van Meeuwis inmiddels. Ook hij werd op een gegeven moment ontdekt door Willem II, maar viel al in een vroegtijdig stadium af. "Dat was ook een leermomentje. Omdat ik al prof was geweest, wilde hij dat toen ook heel graag worden. Het was een soort bewijsdrang, maar van papa hoefde dat écht niet. Gewoon doen wat je leuk vindt, papa is sowieso trots op jou. Twee jaar terug kwam het besef er ook: profvoetballer, dat wordt hem niet. Nu werkt hij bij de Jumbo en helpt hij af en toe mee bij Koning Bal." Treedt Meeuwis junior misschien toch nog in de voetsporen van zijn vader.
(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)