'Een grote kater': NEC komt met reactie en veroordeelt politiegeweld

22 mei 2021 om 15:50
Laatste update: 22 mei 2021 om 15:59

'Een fantastische avond met een wrange nasmaak.' Dat concludeert NEC na de wedstrijd tegen Roda JC. De club uit Nijmegen veroordeelt het politiegeweld jegens supporters van NEC, die het stadion verlieten.

Het was na de wedstrijd bij vlagen grimmig. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen gaf een noodbevel af en de politie greep zo nu en dan hard in. Te hard, oordeelt algemeen directeur Wilco van Schaik van NEC. Hij spreekt van 'een grote kater'.

Van Schaik zegt dat NEC een gevoel van onoverwinnelijkheid uitstraalde en supporters met dat gevoel naar buiten ging. "Ze werden daar, naar onze mening, opgewacht door een muur van politieagenten. Een veel te grote politiemuur, zoals ik gisteren in ons overleg heb aangegeven. Dat roept vragen op. Niet alleen bij de supporters die uit het stadion kwamen, zelfs onze business relaties maakten er opmerkingen over", zegt Van Schaik op de clubsite van NEC.

"Deze situatie had men nog nooit gezien rondom De Goffert. Vanaf dat moment begon het spel van reactie op reactie. Als N.E.C. keuren wij natuurlijk elke vorm van geweldpleging af, ook van onze kant. Maar het één lokt het ander uit. Het geweld dat de politie deze avond gebruikte was ook groot en daar heb ik problemen mee gehad", oordeelt Van Schaik.

Ook het noodbevel dat door Bruls afgegeven werd was volgens Van Schaik niet nodig. "We vroegen ons af welke feitelijke aanleiding van ontsporingen in de openbare orde daar de grondslag van zijn geweest? De laatste dagen hebben we veel contacten met de geledingen uit de driehoek gehad. Bij NEC denken we continu in scenario’s. We hebben ze geschetst met daarbij de boodschap dat we dit met alle betrokken partijen zelf wilden oplossen."

"In onze ogen was er geen aanleiding voor dit noodbevel. Ik had iets meer begrip verwacht voor onze supporters in deze weken. Zeker als we kijken naar hoe het de afgelopen weken is gegaan. Langs de randen van wat mocht (op het gebied van corona) om het succes te vieren in de play-off is dit, nogmaals in goede samenwerking met de gemeente en politie, de afgelopen weken goed verlopen."